dinsdag 29 januari 2013

Huizenprijzen

Dat er naarstig wordt gewerkt aan analyses voor de huidige malaise op de woningmarkt zal niemand iets verbazen. Het kunnen duiden van de problematiek is een ding, het zoeken naar een oplossing is van een geheel andere orde. Hoewel er breed  wordt geconstateerd dat ‘de economische’ crisis hier debet aan is, kan er toch wel enige nuance worden geplaatst.

Crisis
Kijk je naar de omringende landen, dan is zowel ten zuiden als ten oosten de woningmarkt niet in zo een deplorabele staat als binnen de BV Nederland. In België stijgen én de transacties én de prijzen. De theorie dat de huidige status quo in Nederland door de gestegen huizen prijzen wordt veroorzaakt wordt hiermee gelogenstraft, inmiddels zijn de Belgische prijzen hoger dan die bij ons. Terwijl de economie in België zeker niet beter functioneert op dit moment in vergelijking met Nederland.

Duitsland
Ook in Duitsland is er nog steeds sprake van groei, hoewel de markt moeilijk te vergelijken valt. Men kent daar nauwelijks sociale huur, de reguliere huurmarkt functioneert goed en het pensioenstelsel is niet te vergelijken met dat bij ons. Steekt de gemiddelde Nederlander veel geld in zijn pensioen, de gemiddelde Duister steekt veel geld in zijn huis, als vorm van pensioen.

Vergelijk
Wat dat betreft is de situatie van de woningmarkt alhier bijna alleen te vergelijken met die in Spanje, Ierland of Griekenland. Ook daar is de markt stilgevallen, alleen met nog hoge prijserosie dan wel afbraak. Maar ik denk dat we het met z’n allen eens zijn dat onze economie er toch wel een tikkeltje anders voorstaat.

Onderzoek
Het is daarom ook begrijpelijk dat vanuit de politiek er onderzoek wordt gedaan naar de vorming van prijzen op de Nederlandse markt, de Commissie Huizenprijzen. Deze is al een paar keer bijeengekomen, gisteren werd er gesproken met marktpartijen. Ik zag daar toch een paar uitspraken die de wenkbrauwen deden fronsen. Als eerste de uitspraak van een van de geldverstrekkers. Deze stelt dat er met de mogelijkheid tot financiering niets aan de hand is.De vraaguitval bij consumenten komt niet door een gedaalde leencapaciteit. Technisch klopt dat misschien, maar er kan gewoon niet worden geleend, dat is volgens mij het probleem. Ik citeer:  “In combinatie met de stijging van het inkomen, de afschaffingen van de overdrachtsbelasting en een daling van de huizenprijzen, kunnen mensen nu meer huis kopen. De kopersstaking is eerder een gevolg van onzekerheid en een instabiele markt.” 

Realiteit
Zoals eerder gemeld, uiteraard is de onzekerheid van invloed, geen discussie over mogelijk. Maar stijging van het inkomen? De grootste klacht die ik tegen kom, nogmaals, is het niet kunnen krijgen van een financiering. Daar zit toch echt veel pijn. En stijging van het inkomen? Ik denk dat de meeste mensen bij het zien van de januari loonstrook hier toch een ander beeld van hebben. Om maar niet te spreken over ondernemers. Die zien hun inkomen niet achteruit gaan maar hollen.

Grondprijzen
En als je kijkt naar de prijsvorming van woningen, dan neemt de grondprijs daarin toch wel een pregnante rol in. Tot mijn verbazing zal ik dan ook dat in Noord Holland vandaag een gemeente meldde niet mee te willen werken aan verlaging van kavelprijzen, ondanks het verzoek van een projectontwikkelaar. Deze kon dan direct beginnen met bouwen. Dat kon niet, omdat de financiële doelstellingen (winst) dan niet werden bereikt. Ook bijzonder om te lezen, gemeentes met winstdoelstelling. Hoe tegenstrijdig met het bericht van Bouwend Nederland vandaag. Het is een bijzondere wereld!
Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten