donderdag 24 januari 2013

Prijsvorming woningen


Op meerdere fora zijn discussies gaande over de prijsvorming van woningen. Deze variëren van boeiend, inspirerend tot vermakelijk. Zeer afhankelijk van de deelnemers aan het forum en dan met name of het een publiek debat is, voor iedereen toegankelijk en of het geheel anoniem of traceerbaar gebeurt.

Meningen
Uiteraard heeft ieder een recht op zijn eigen mening, maar met name bij de anonieme en publieke fora zie je toch een bepaald soort tendensen. Het wijzen met het vingertje. De wijze en vorming van de prijzen de afgelopen tien a vijftien jaar wordt met name neergelegd bij professionals. Banken, makelaars, intermediairs, notarissen, deze zijn allemaal schuldig geweest een de hoogte van de gerealiseerde prijzen. Maar is dat ook zo?

Proces
Laat ik even niet voor andere beroepsgroepen spreken, maar zijn makelaars in staat om prijzen te verhogen of te verlagen? In de marge zal dat wel kunnen, ze hebben een absoluut sterke adviesfunctie naar consumenten. Maar deze zijn niet gek, de meeste hebben zich doorgaans grondig verdiept in de markt. En wie wilt, heeft toegang tot alle informatie.

Prijsstelling
In eerste instantie is het namelijk de opdrachtgever die wilt verkopen die bepaald welke prijs hij of zij wilt vangen. Het is aan de makelaar vervolgens om te bepalen of dat reëel is of niet.  Als het hoger of lager moet zijn, zal de opdrachtgever worden geïnformeerd. Wil deze voor te laag verkopen, dan zal dat nooit een moeilijke discussie zijn. Wil deze te hoog verkopen, dan is het aan de makelaar om te kiezen om wel of niet de opdracht aan te nemen. Slechts weinigen hebben behoefte aan een steeds vollere etalage.

Kopen
En volgens mij bepaalt de koper nog altijd wat het maximale bedrag is wat deze wilt uitgeven voor een woonruimte, wat deze wilt besteden aan wonen. De makelaar brengt partijen bij elkaar, stemt vraag en aanbod op elkaar af. Hoezo zijn het dan de makelaars die prijzen opdrijven? Als de consument slim is, neemt deze bij aankoop een makelaar in de arm om hem of haar bij te staan. Amateurs moeten niet willen meespelen met professionals. Dus waar de een meer wilt krijgen, zal de ander namens zijn opdrachtgever minder willen bieden. Zie hier een marktevenwicht.

Consument   
Ik geloof dus niet zozeer dat makelaars de prijzen hebben opgedreven. Waar ik wel in geloof, is dat veel, heel veel consumenten zichzelf overschatten. Dat die denken het ‘spel’ wel mee te kunnen spelen en in een bull-market hebben besloten zelf maar een huis te gaan kopen. Zeg maar als speler van het 3e elftal van Boerenkoolstronkeveen Vooruit de strijd te willen aangaan met het 1e van Ajax. Tja, als je dan verliest en te veel betaalt, wie is er dan dom bezig? Dus makelaars die de prijs opdrijven? Volgens mij is de kans groter dat consumenten zichzelf overschatten. Penny-wise and Pound-foolish in goed Nederlands! Maar dat wilt men liever niet horen!
Ed

3 opmerkingen:

  1. Johan van Boxtel25 januari 2013 om 12:39

    Beste Ed,
    Klopt natuurlijk helemaal, de makelaar kan de prijs gewoonweg niet opdrijven, die adviseert immers alleen een vraagprijs. De koper (al-dan-niet met aankoopmakelaar) bepaalt de koopsom.
    De extreme prijsstijgingen zijn volledig ontstaan door de financieringsbereidheid van de banken. Iemand betaalt voor een woning wat hij/zij bij de bank kan lenen, niet meer en niet minder. Dus hoe meer men kan lenen hoe meer men wil betalen voor de woning, de marktwerking zorgt er dan voor dat de verkopers meer zullen vragen als ze weten dat de kopers meer kunnen betalen....zie hier de prijsstijging.
    Toevallig sprak ik afgelopen week een bankemployee die ook letterlijk zei dat de grootste prijsstijgingen ontstonden toen het tweede inkomen volledig werd meegenomen bij de financiering en toen men overging tot 100% aflossingsvrije hypotheken. Ofwel, meer leencapaciteit leidt tot hogere prijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Johan,

    Helemaal met je eens maar nog 1 toevoeging: de andere oorzaak van de prijsstijgingen is de overheid zelf bij monde van de gemeenten. Iedere gemeente die grond kan/kon uitgeven beschouwde dit als een goudmijntje en hebben op deze wijze de grondprijzen omhoog gejaagd op een niet te evenaren wijze. Mensen die zeggen dat makelaars de prijzen hebben opgedreven een tip: bel even met de gemeente en vraag een overzicht van de stijging van de grondprijzen (uitgegeven door uw volksvertegenwoordigers) over, zeg, de laatste 15 jaar in uw woonplaats. Kun je lachen!
    Was het maar waar dat makelaars de prijzen mega konden beinvloeden. Dan wist ik het wel en zat ik nu ergens op een mooie jacht in warmere oorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. #Ed van de Bijl ''vastgoed pro''. Wat een slecht artikel, pure armoede. Ofschoon de tone of voice duidelijk accentueert dat je in het wereldje zit, lijk je er de ballen van te begrijpen. Enfin, doe je sector eer aan en schrijf troep met gebrek aan onderbouwing voortaan lekker in je dagboek..

    BeantwoordenVerwijderen