maandag 7 januari 2013

Te Koop borden in de ban?

Ik las vandaag een intrigerend artikel in Vastgoedjournaal over de leegstand in de kantoren markt, wat te doen met alle Te Koop en Te Huur borden? Het oerwoud aan borden aan kantoren, variërend van een standaard V-bord tot volledige Zeppelins die boven kantoren hangen en alles daar tussen in geeft een bepaald beeld. Wat door de meesten niet positief wordt beoordeeld.

Berichtgeving
Nu is het zeker zo dat een overkill aan informatie leidt tot desinteresse en tot negatieve beeldvorming. U loopt door een winkelstraat, bij een winkel staat levensgroot het bord : “Opruiming”. Ik denk dat de kans zeker aanwezig is dat u richting de etalage wordt getrokken en waarschijnlijk zelfs het etablissement betreedt. Ook al bevat het een winkel waar u eigenlijk niet van plan was naar toe te gaan. Nu loopt u door dezelfde winkelstraat en alle winkels hebben “Opruiming” op de etalage staan. U gaat dan veel selectiever te werk, het effect dooft vrij snel uit en uw consumptiegedrag wordt als dat de borden er niet hingen. Toch?

Apen die na-apen
Een feit uit de marketing, alleen als een aanbod uniek is voegt het iets toe. Neem de auto-industrie. Als u nu de helft wilt betalen en volgend jaar de rest, acht u dat waarschijnlijk al als standaard, iedereen stunt er mee. We maken de stelling nog iets breder. Loopt u in een winkelstraat waar 1 winkel een opheffingsuitverkoop houdt, gaat u shoppen en komt u thuis met een vrolijk verhaal over de slag die u heeft geslagen. Staan alle winkels als zodanig te kijk, dan komt u waarschijnlijk met dezelfde producten thuis, maar met een depressie op de koop toe. Alles en iedereen gaat failliet, misschien hadden de Maya’s toch gelijk en is het einde der tijden nabij.

Te Koop
Dus wat te doen met Te Koop borden bij huizen. Bij mij in het dorp, in de straat waar ik woon, staan van de 13 huizen er 6 te koop. Eerlijk gezegd waren het er zeven; er is er net 1 verkocht. Dat is toch wel fijn, want zo een straat waar zoveel te koop straat geeft toch wel het gevoel dat daar iets mis is. waarom staan al die huizen te koop, wat is daar aan de hand? Het geeft een gevoel, een bepaald beeld, wat niet altijd positief is. In een nieuwbouwproject wat nu opgeleverd wordt heeft niemand daar vragen over, maar in een bestaande woongebied?

Zoektocht
Wat is op dit moment nog de waarde van een Te Koop bord in de tuin, is dat u bij bekend? Zijn er nog mensen die gewoon op de fiets stappen en gaan kijken welke woningen waar bij wie te koop staan? Of is dat helemaal overgenomen door Internet? Of is het alleen maar om de naam van de makelaar kenbaar te maken en de buren en andere niet-kopers te informeren dat er een pand beschikbaar is? Want echte zoekers, volgens mij, pluizen elke dag het Internet uit op zoek naar de droomstek en laten zich niet door een bord inspireren. Of zie ik dat verkeerd? Hoe zou de stemming over de Nederlandse woningmarkt zijn, als er nergens meer een Te Koop bord te vinden is?

Ed

6 opmerkingen:

 1. bizar voorstel.. vind het juist goed.. zo rijd je aan een huis voorbij waar je anders nooit aan zou hebben gedacht.. het geeft juist een 1. implus om toch eens te gaan kijken..
  anders blijf je zo vast zitten in je stramien..
  niet doen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doe de prijs fatsoenlijk omlaag, kun je dat bord zo weer uit de tuin halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker laten staan die borden, als waarschuwing voor degene die zich nog niet tot aan de nek in de schulden hebben gestoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste heer Van de Bijl,

  Als bij u in een straat van 13 woningen er 6 te koop staan bevreemd me enigszins. Als algemeen Directeur van VastgoedPRO had ik verwacht dat u als goede buur de gouden verkooptip had gegeven aan uw buren (hint: iets met vraagprijs o.i.d.).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ed,

  Tja hoe zou het eruit zien zónder borden? Of zou het misschien eens zaak zijn om makelaars na te laten denken hoe het ánders kan dan een standaard bord?
  In een straat waar véél borden hangen zul je dus inventief moeten zijn, out of the box denken en niet klakkeloos er nóg een bord bijhangen.

  Hoe komen nieuwe klanten bij de makelaar binnen? Oa door 'het aantal' borden wat er in een dorp staat. Of dat goed is? Nee. Maar blijkbaar wordt 'het aantal' wel in overweging genomen bij nieuwe verkopers!

  Ik met al heb nog wel wat 'out of the box' ideeën en voer deze met succes uit.

  Met vriendelijke groet,

  Maarten Pijnenborgh
  Marketing- & Formulemanager Vrijehuizenmarkt.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Ed,
  Ik zoek inderdaad vooral op internet naar huizen, maar fiets soms impulsief naar een straat waar een huis staat dat ik interessant vond op internet. Maar weet dan nooit het huisnummer van die ene interessante woning. Ik vind die borden dus wel makkelijk, eigenlijk..

  Mijn inziens verdwijnt het oerwoud aan borden overigens vanzelf als de vraag- en verkoopprijzen zich corrigeren naar de nieuwe situatie van 100% annuitair aflossen, steeds minder hypotheekrente aftrek, minder baanzekerheid, hogere kinderopvangkosten etc... Kost vast nog wat tijd, maar ik heb geduld...

  Inon.

  BeantwoordenVerwijderen