donderdag 21 februari 2013

Lekker makkelijk

Vanzelfsprekend denken we vaak in stereotypen en vooringenomen beelden. Een boer loopt in een overall, draagt laarzen of klompen en is fysiek hard aan het werk. Duitsers rijden in een BMW, Mercedes of Audi en als het mannen zijn hebben ze een buik. Limburgers en Brabanders zijn gezellig. Kappers en balletdansers zijn homo, of andersom en advocaten zijn rijk. Vrachtwagenchauffeurs eten tussen de middag een broodje bal met mayo en postbodes kennen alle alleenstaande vrouwen in hun wijk.

Herkenbaar
Voor de meeste mensen staat er in eerste instantie niets vreemd hierboven totdat je er verder over nadenkt. Dan slaat het natuurlijk allemaal helemaal nergens op. Zo is er ook beeldvorming over makelaars. Op Twitter heerste er de afgelopen dagen een nieuwsstroom over een column van een mevrouw die haar ervaringen met een makelaar etaleert. Het artikel kunt u hier onderaan vinden. In mijn ogen is dit hooguit een literaire fictieve exercitie, ik herken niets meer van de makelaar van nu. Vol, maar dan ook boordevol met stereotypen wordt er een makelaar beschreven en zijn werkwijze.

Onwerkelijk
Nu is niets onmogelijk, maar wat hier beschreven wordt zou een jaar of zes a tien nog wel eens voorgekomen zijn. Maar vandaag de dag? Denk het niet. De makelaars die ik ken weten een ding donders goed. Door de huidige marktomstandigheden hebben ze maar een mogelijkheid: optimaal presenteren en presteren. Als geen ander zijn deze bezig om hun opdrachtgever en diens potentiele zakenpartner optimaal te bedienen. Er is geen andere optie. En de horkerigheid die ik hier las is van zo een ultiem extreem niveau, dat Koefnoen hier nog een voorbeeld aan kan nemen.

Bashen
Nu is het natuurlijk altijd leuk om af te geven en karikaturen te verzinnen en leuk om te lezen is het wel, vermakelijk. Maar de werkelijkheid van vandaag de dag heeft in mijn ogen dit soort excessen al ingehaald. Deze makelaar zou namelijk de afgelopen vijf jaar niet hebben overleefd. Kent u nog een collega die zo te werk gaat? Ik zet er een pils op van niet. Lees hier de fictie.

Ed

5 opmerkingen:

 1. Ik neem aan dat mijn opmerking op dit blog (wat ik graag lees) per ongeluk is verwijderd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Ed,

  Daar ben ik weer, Robbert. Weet je nog dat we het een paar maanden geleden hadden over de makelaars en de werkwijze, je schreef toen zo'n mooi blog over het consumentenperspectief.
  En wat lees ik nu, een blog met daarin woorden dat het niet klopt.....het niet waar is....en dat het populistisch is geschreven.

  Ok het is mooi geschreven, maar je ziet aan de andere blogs van deze mevrouw dat ze dat met elk blog doet. En ja bloggen is een kunst dat moet jij ook weten.
  Toch vind ik het merkwaardig het blog meteen weg te zetten als een enigszins "onwaar verhaal". Weet je nog dat consumentenperspectief, dat is hoe de klant....de consument de makelaar ziet. Ok ik ben het met je eens, aan stereotypes heb je niets maar ik denk dat er toch wel een kern van waarheid in zit. Een aantal punten die zij noemt, lees ja namelijk overal op internet en kan ik zelfs ( nu dus na het kopen van een woning 2 maanden geleden) onderbouwen.

  Met name werd ik getriggered door haar hoofdstuk "lul niet". Herkenbaar maar helaas waar, maar positief voor de makelaar....dat zie je bij elke verkoop helaas vaak terugkomen. Of ik nu een huis koop of een 2e hands auto, leugentjes horen er kennelijk bij.
  En die leugentjes zijn niet altijd bewust, in veel gevallen wil de verkopende (in dit geval makelaar) graag verkopen en ja dan helpt het vaak (denken ze) wat mee te praten met de consument.
  Zelf ondervond ik dat de makelaar in kwestie meerdere malen "bouwkundig advies" gaf, welke tijdens de bouwkundige keuring echt letterlijk "lulkoek" was. Zeg dan niets....

  "Onderschat me niet en doe geen aannames", ook herkenbaar. Toen wij aangaven wat ons budget een beetje was (ok dom, ik weet 't) was daarmee alles al bepaald. Het huis waarvoor we kwamen konden wij toch niet betalen, dus ja waarom dan een bezichtiging doen. Kortom, op basis van minimale informatie werd alles bepaald voor ons. Na veel moeite vanuit ons hebben we bezichtigd en direct een bod gedaan...en uiteindelijk gekocht.

  Ik zou er zelf nog een tip aan toe willen voegen; "kom je afspraak na". Ik ben werkelijk waar allergisch voor het niet nakomen van afspraken en probeer dat zelf ook zo goed mogelijk te doen. De makelaar in kwestie zou meerdere malen terugbellen, wat niet gebeurde. Excuses als je dan zelf belde waren "oh ik wilde net zelf bellen" gaan er na 2,3 en 4 keer niet meer in.

  Kortom, ja het blog beschrijft wellicht een stereotype makelaar maar ik vind het te voorbarig te roepen dat dit soort makelaars er niet meer zijn, of dat ze niet meer overleven.

  Ik had bij het lezen van het blog van mevrouw meer een vraag en dat is; is de makelaar wel de geschikte persoon om een woning te verkopen? Of zou zijn/haar rol anders moeten zijn. Het is maar een vraag.

  Maarre nog even voor wat betreft die pilsjes, volgens mij hadden we een tijd geleden al wat afgesproken. Ik trek de stoute schoenen aan en nodig jou binnenkort van harte uit, heb denk ik wel wat te bespreken! Fijn weekend en ga door met de blogs, erg interessant en leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'Arrogant' dekt de lading.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb op dit moment zeker 6 pilsjes verdiend, ware het niet dat ik in mijn hoedanigheid als ontwikkelaar liever anoniem blijf!

  Vooroordelen (ook over ontwikkelaars), kloppen best nog wel eens. Het is naief om te denken dat makelaars die houding niet overleven, Ed. Kijk alleen al eens op foutehuizen.nl of op sommige Fundapresentaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de opmerkingen zijn weer terug :-) Ik dacht al....

  BeantwoordenVerwijderen