donderdag 21 maart 2013

Open sites voor open huizen?

Afgelopen weken hadden wij regionale bijeenkomsten in elke provincie van Nederland, hierbij ontmoet bestuur en directie van VastgoedPRO haar achterban. Deze bijeenkomsten worden minimaal twee keer per jaar gehouden en dienen als wederzijdse bron van informatie. Altijd zeer leerzaam en zo een rondje langs de velden is een goede thermometer voor de huidige stand van zaken. Onze accountmanagers houden hierbij een presentatie over de laatste ontwikkelingen van de vereniging , van waaruit altijd gesprek en discussie ontstaat.

Topics
Een aantal zaken zijn altijd terugkomende gespreksonderwerpen. Natuurlijk de marktomstandigheden, natuurlijk het overheidsbeleid en natuurlijk de toekomstverwachtingen. Maar steevast komt er ook altijd marketing , databases, automatisering, gebruik van software en publicaties ter sprake. En zoals nu, als over twee weken weer Open Huizen routes worden georganiseerd, komt ook dit ter sprake.

Wens
Veel makelaars hebben de wens om op funda.nl hun deelname aan een open huizen route te vermelden, maar deze mogelijkheid bestaat niet op het moment dat de collega’s van de NVM dit ondernemen. Dit voorjaar begin april. Twee weken voor en nadat de NVM open huizen route is , kunnen VastgoedPRO en VBO makelaars hun open huizen route niet publiceren. Overal, maar niet op funda. Dat stuit op veel onbegrip

Begrip
Dat is primair zeer begrijpelijk. Veel commentaar wat ik hoorde was dat er toch een marktbreed belang is, zo veel mogelijk huizen verkopen, zodat de mobiliteit, de marktdynamiek weer op gang komt. Het maakt toch niet uit wie iets verkoopt, als er 1 huis wordt verkocht geeft dat een cascade reactie aan volgende verkopen. Daar heeft iedereen baat bij. Absoluut waar. Maar ik probeer ook de keerzijde uit te leggen.

Inleven
De redenatie van NVM is namelijk begrijpelijk. NVM investeert fors in publiciteit en marketinginspanningen, op alle media, daarvan moeten primair de NVM leden profiteren. En anderen, lees VastgoedPRO en VBO makelaars, zouden als free-riders meeprofiteren, maar niet bijdragen. En eerlijk gezegd, die redenatie kan ik volgen, ondanks dat het niet leuk is en niet in ‘ons’ belang. Ik leg dan altijd bij onze leden de vraag voor: als wij in deze positie zaten, zouden wij het dan anders doen? Nee toch?

Kracht
Dus wat dat betreft jammer, maar aan de andere kant, een makelaar doet toch meer dan een pandje op funda zetten neem ik aan. Die is voor zijn succes niet volledig daarvan afhankelijk. Goed is te zien dat de overige woningportals de handen in een hebben geslagen en gezamenlijk ook aandacht geven aan de open huizen route. Huislijn.nl, Jaap.nl, Zoeallehuizen.nl, miljoenhuizen.nl,huizenzoeker.nl, koopwoningen.nl en woonpleinlimburg.nl werken samen om ook exposure te geven aan hun initiatief, de Nationale Open Huizen Route. Die gaan uit van hun eigen kracht en bereiken op hun manier de consument.

Keus
Want ik ben er van overtuigd dat een echt geïnteresseerde koper alle kanalen vindt die hem van informatie voorziet om zijn ideale stulpje te vinden. Wat dat betreft is het jammer dat men niet op funda kan plaatsen, maar verder geen man overboord. Men kan ook kiezen voor andere kanalen.

Ed

8 opmerkingen:

 1. Het is alleen zo jammer dat men bij de NVM blijkbaar niet in ziet of er anders over denkt, dat als een huis dat bij een VGP'er of VBO'er in de verkoop staat verkocht wordt, er ook mogelijkheden voor woningen van NVM'ers voor verkoop zijn. Hoe noemen we/ze dat ook al weer? Treintjes. Maar daar past blijkbaar geen niet-NVM-huis tussen of vooraan. Ik zie het als een gemiste kans. Maar misschien dat er ooit nog eens een echt branchebreed gedragen OpenHuizen Dag/Week komt.
  Zou zeker in het belang van de potentiele kopers zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat de andere woningportals en leden van andere brancheverenigingen dan de NVM vanuit hun "eigen kracht" steevast hun Nationale Open Huizen Route organiseren op de, met veel en kostbare publiciteit omgeven, NVM Open Huizen Dag. Wat houdt het begrip "Free Rider" ook al weer in??

   Verwijderen
 2. Het is toch al lang bekend dat de zogenoemde treintjes een vorm van wishfull thinking is. Ik heb nog nooit cijfers gezien die aantonen dat elk verkocht huis tot ook maar 1 ander verkocht huis zou leiden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jij bent dus duidelijk geen makelaar. Of je verkoopt alleen aan starters.

   Verwijderen
 3. Ik ben het niet helemaal eens met de stelling dat nvm de kosten maakt en de andere free ridders zijn. De andere betalen grof meer om de panden op funda te plaatsen, zeker nu panden meestal 2 jaar op funda staan. Bovendien is het aantal panden op funda verdubbeld t.o.v. 5 jaar geleden, dus neem ik aan dat de omzet ook aanzienlijk gestegen is. Ik geloof niet dat we medelijden hoeven hebben met funda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Volgens mij kan Funda zichzelf meer dan bedruipen met alle advertentie- en plaatsingsinkomsten.. Daar hoeven NVM-ers niets aan bij te dragen. Het is trouwens toch ook een zelfstandige organisatie?

   Verwijderen
 4. Beste Ed,

  Actueel onderwerp. Voor mij als woningverkoper wel een reden mijn woning niet meer open te stellen op die bewuste dag. Voelde me afgelopen keer behoorlijk in de steek gelaten. Waarom? Als woningverkoper zit een vermelding op Funda inbegrepen bij de prijs die je betaald aan een makelaar nietwaar? In veel gevallen worden dit soort bedragen reeds betaald op voorhand. Betaalt een VastgoedPro makelaar minder of meer aan Funda als "niet NVM makelaar"? Dat daar gelaten, je betaald voor het zelfde product.....waarom krijg je dan niet hetzelfde?

  Die Open Huizen Route is eigenlijk een soort maggiblokje. Ok jarenlang geleden verzonnen door Maggi, maar nu heeft elk zichzelf respecterend B-merk een alternatief voor het maggiblokje. Maar we blijven het met zijn allen nog steeds een maggi blokje noemen.
  Zo ook met die open huizen route, we noemen het allemaal Open Huizen Route maar een potentiele koper is geïnteresseerd in de woning....niet in de brancheorganisatie erachter. Jullie als niet nvm-ers hebben toch allemaal meegewerkt aan het succes?

  Een ding wat ik niet geloof Ed is het geen je zegt of jullie als VastgoedPro hetzelfde zouden doen als jullie in dezelfde positie zaten. Ik proef in de uitingen van niet NVM makelaars altijd een bepaalde vorm van "idealistisch" met de koper/verkoper als middelpunt. Daar past zo'n insteek niet bij toch? Heb t al eens vaker gezegd, de nieuwe slogan van NVM/Funda zou moeten zijn "Eigen portfolio eerst".

  Nu ff wat anders. We zijn sinds dinsdag begonnen met Hoomz, een nieuw initatief voor de woningmarkt geheel vanuit consumentenperspectief. Ik hoop je graag een keer te mogen verwelkomen op Hoomz.nl , Ed....

  Groeten Robbert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Werkt de open huizen dag dan zo goed? Kan VastgoedPRO of Jaap etc niet de concurrentie aangaan met Funda? Door extra functionaliteit te bieden als bv Helpmee.

  BeantwoordenVerwijderen