dinsdag 26 maart 2013

Geluidsoverlast

Ik woon zelf in een klein boerendorpje in Westfriesland, waar het merendeel van de bewoners werkzaam is in de agrarische sector. Mocht u bloemkool op het menu hebben staan vanavond, dan is de kans groot dat die bij mij in de buurt geteeld en geoogst is. In dit soort dorpjes zie je vaak dat mensen van buiten daar naar toe trekken. Die soms dan later klachten hebben over het agrarisch karakter van hun nieuwe habitat. Die trekkers ook altijd…. Of die geur van mest, bah! Terwijl dat er altijd al was en er waarschijnlijk altijd wel zal blijven. Je kan niet verwachten dat de buitenwereld zich aan jou aanpast.

Juridische context
Van onze huisadvocaat kreeg ik een uitspraak toegestuurd over een soortgelijk geding waarin door de rechter uitspraak is gedaan. Bij deze de periodieke input van Mr. Hub Dohmen inzake een gevalletje geluidsoverlast. Het scherm is aan Mr. Dohmen.
Ed

Wie in de stad gaat wonen moet niet klagen over lawaai
Deze uitspraak van de rechter is een variant op “wie op het platteland gaat wonen, moet niet klagen over mestgeur als naast hem een boer komt wonen”. De zaak was als volgt. Een projectontwikkelaar verkoopt appartementen. De verkopend makelaar deelt mee in de verkoopbrochure dat het rustig wonen is. Na verkoop verhuurt de projectontwikkelaar de bedrijfsruimten die zich beneden de appartementen bevinden aan twee kinderdagverblijven. De bewoners hebben daardoor geluidsoverlast. De rechter is van mening dat de kopers desondanks niet kunnen ontbinden of vernietigen. Immers, het is een stedelijk gebied, “rustig wonen” is een algemene aanprijzing en geen garantie over het concrete geluidsniveau. De bewoners hebben ook niet geïnformeerd naar het concrete te verwachten geluidsniveau. Lees de uitspraak hier

Mr. H. Dohmen, Tilburg

2 opmerkingen:

  1. Als koper heb je onderzoeksplicht, waarbij het belangrijk is om te onderzoeken wat de maximaal mogelijke bestemming is van de naastgelegen percelen. Bij de keuze van de woning en het bepalen van de koopprijs van een woning houd je daar als (potentiele) koper rekening mee. Het wordt anders als gemeenten zoals gemeente Den Haag meent niets te hoeven aantrekken van bestemmingsplannen en onder het mom van 'dit is nu eenmaal ons beleid' overal pizzarias en shoarmazaken en het ombouwen van 1 appartement in 6 appartementen toe te staan. In strijd met het bestemmingsplan. Direct gevolg: waardedaling van een ton euros en stijgend vandalisme en stankoverlast, omdat die oude woningen niet bepaald geurdicht zijn. Volg de rechtszaken en procedures tegen de gemeente Den Haag op www.toekomstvisiehoreca.nl en op twitter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heeft dit te maken met geluidsoverlast?

    BeantwoordenVerwijderen