donderdag 7 maart 2013

Moet kunnen?

Door onze marketingafdeling werd ik gewezen op een posting op Geenstijl.nl eerder deze week, waarbij creatief een huis werd gepositioneerd. De kern van de propositie was: zet een (al dan niet vermeend) knappe dame bij het huis, in verleidelijke poses en met verleidelijke kleding en je verhoogt de attentiewaarde. Gezien het feit dat het geenstijl.nl bereikte klopt dit wel, de vraag is alleen of je dat soort attentiewaarde wenst.

Propositie
Met name als je de commentaren leest, waarbij ik soms van mijn stoel viel van het lachen, dan is de gemiddelde geenstijl lezer toch zeker niet gespeend van humor. Ik heb het geheel met plezier doorgelezen! Maar als je even door de absurditeit van deze berichtgeving heen kijkt, zit er wel een achterliggende vraag bij. Zijn er grenzen aan de wijze waarop de makelaar (taxateurs) zijn beroep en bedrijf uitoefent?

Spelregels
De koepelorganisaties, inclusief VastgoedPRO, hebben een aantal regels waaraan collega’s zich dienen te houden, wil men onder het keurmerk van de organisatie opereren. Is dat nog van deze tijd en op welke wijze moeten deze regels worden opgesteld? Of is het een relikwie uit het verleden? Moet men uitgaan van collegialiteit op basis van het maximaal haalbare of het minimaal noodzakelijke? Helemaal in de huidige markt, waar overleven soms een kunst lijkt.

Voorbeeld
Om maar iets te noemen, het is not done om onder elkaars klanten te werven. Stel, er staat een huis bij makelaar X te koop en je ziet gewoon dat die er een zooitje van maakt. Slechte foto’s, verkeerde vraagprijs, geen verkoopstyling, onvolledige beschrijving. Zelfs het bord in de tuin is na twee uur al omgevallen. Je handen jeuken, je zou die mensen zo graag willen helpen en het zelf in verkoop nemen. Maar ja, de Erecode zegt dat dit niet hoort.

Ondernemerschap
De vraag is dus waar eindigt/start de collectieve verantwoording en waar ligt de vrijheid van het ondernemen. Of mag men zich eigenlijk in het totaal niet bemoeien met het ondernemerschap. Mag een koepelorganisatie eisen stellen aan de advertenties die jij plaats en de claims die je daarin doet? Mag een koepelorganisatie eisen stellen aan het personeel wat je aanneemt? Horen collega’s elkaar aan te spreken op het professioneel functioneren? Ethische verantwoording, daar zal volgens mij niemand moeite mee hebben. Maar interventie in de bedrijfsvoering......? Ik hoor het graag! En de Geestijl.nl posting: die ziet u hier!

Ed

2 opmerkingen:

  1. Ed,
    Ik vind het een briljante move. Of ik het zou aan durven is een 2e, maar ben benieuwd of de woning inmiddels al verkocht is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wat vind je hier dan van Ed?
    http://vimeo.com/61343363

    BeantwoordenVerwijderen