dinsdag 12 maart 2013

Pensioenbeleggingen in hypotheken

Vanochtend kopte de digitale versie van het FD in de eerste drie artikelen alleen maar over de woningmarkt. De openingskop: Pensioengelden in hypotheken. Het volgende artikel: Na daling is hypotheekrente nog relatief hoog. En het derde artikel: De huizenmarkt moet worden gereanimeerd. Met als gevolg dat er vandaag veel aandacht was in de media voor de woningmarkt. Ik was onderweg naar een regiobijeenkomst van VastgoedPRO leden in Deventer, dus had uitgebreid de tijd om naar de radio te luisteren.

BNR
Wat mij opviel waren twee items, beiden op Business News Radio. Als eerste het Journalistenpanel wat daar zo rond elf uur te horen was. Drie jonge mensen, hoog opgeleid en aan het begin van hun carrière. Aan hen werd de visie gevraagd op bovenstaande bericht inzake het aanwenden van pensioengelden voor hypotheken. De eerste reactie was wat voorspelbaar. Nederlands pensioengeld wordt nu grotendeels belegd in het buitenland. Hierdoor wordt aan Nederlands kapitaal in het buitenland verdient. Maar daar bovenop, worden Nederlandse banken gefinancierd met buitenlands geld, waar dus ook nog een keer op wordt verdient, in het buitenland. Twee keer geld weggeven, dat kan beter binnen de landsgrenzen worden gehouden.

Logisch
Voornoemde redenatie wordt vaker gehoord. De besparingen die hierbij komen, zouden kunnen worden omgezet in lagere hypotheken, waardoor de woningmarkt weer op gang komt en banken krijgen weer meer armslag. Het dunne ijs in deze redenatie is echt de vraag of pensioenfondsen kunnen leven van een rente van 3 a 4 %. Stel deze vraag aan ee econometrist of actuarieel wiskundige en u zult zien dat hier de echte oplossing niet zit. Maar er was ook nog een ander gesprekspunt. Hun commentaar kwam er op neer dat er continue nieuwe ad hoc berichten worden verspreid, al dan niet vanuit het Haagse, die niet verder kijken dan een periode van 1 week tot maximaal een jaar. Of doe ruim, vier jaar max, tot de nieuwe verkiezingen. Terwijl de woningmarkt een markt is dan wel moet zijn met een horizon van circa 20 tot 30 jaar. Helemaal terecht en de spijker op z’n kop.

Vervolg
En om 11.50 was op BNR Kees de Korte, macro- econoom, vrij duidelijk over dit plan: "De bullshit meter slaat bij zo een plan wel heel erg ver door in het rood. Waarom gaan verstandige mensen zulke domme dingen zeggen als het over de woningmarkt gaat". Aldus Kees de Korte. Nu is hij niet het toonbeeld van nuance of optimisme, maar zijn vervolg redenatie had volgens mij wel een solide basis.

Analyse
In zijn ogen is de invloed van zo een plan nihil, omdat de kern beïnvloeders niet worden veranderd. Deze bestaan uit vier kernpunten. Ontegenzeggelijk is de startersmarkt de kern, dat zal iedereen met hem eens zijn. En wie gaan er kopen op de startersmarkt? Exact, starters. En waardoor laten deze zich het meest beïnvloeden? Werkgelegenheid en inkomsten. En dat ziet er niet goed uit op dit moment, daar verandert dit plan niets aan. Tweede punt, de overheid is onderdeel van de deal. En in zijn ogen heeft deze bewezen onbetrouwbaar te zijn door telkens de spelregels te veranderen. In de woorden van de Korte: "Ik doe nog liever zaken met Don Corleone dan met Minister Blok".

Vervolg
Het derde punt, de banken. Zolang deze niet bereid zijn om te financieren houdt alles op. En als laatste, de psychologie. Na een periode van 1992 tot 2007 waarin de prijzen van huizen met 300% tot 450% stegen, is er nu na een periode van vijf jaar een daling van 15%. Met blinde paniek als gevolg. Maar wat weegt nu het zwaarst? Okay, voor de starters uiteraard het verlies, maar over de hele linie hebben hele grote groepen een mooi kapitaal opgebouwd. De grijze golf. Alleen die zorgt niet voor mobiliteit. Het plan dus om pensioenfondsen te laten beleggen in hypotheken zal dus niet in een keer de woningmarkt uit het slop halen volgens de Korte. En daar kon hij nog wel eens gelijk in hebben, hoe graag men ook soms achter berichtgeving aanholt.

Ed

1 opmerking:

  1. Johan van Boxtel12 maart 2013 om 17:56

    Ook ik heb dit bericht natuurlijk meegekregen zover ik kan zien kunnen de pensioenfondsen hypotheken "opkopen" bij de banken die vervolgens weer fondsen krijgen om uit te zetten in de markt.
    Ik denk dat het niet waarschijnlijk is dat de banken dit geld gaan benutten in de hypotheekmarkt maar zullen aanwenden om de balansen op orde te houden. Dus geen enkele invloed op de woningmarkt. Maar door de extra inkomsten en lagere risico's natuurlijk wel een reden voor een extra BONUS

    Alleen als de pensioenfondsen zelf "hypotheekboer" gaan spelen en minder bekrompen gaan werken als de banken, zou het invloed kunnen hebben op de woningmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen