maandag 29 april 2013

Exclusieve opdrachtgeverschap

Nou weet ik dat je uit moet kijken dat positief kritisch beoordelen niet overslaat in scepticisme of zelfs verzuring. En dat de huidige markt soms vraagt om onconventionele middelen en dat je eigenlijk elk initiatief positief moet omarmen. Maar soms moet ik ook wel denken aan de opmerkingen van Cees de Korte, die als econoom elke dag om 11.45 op BNR de beursontwikkelingen becommentarieert. Als hij iets hoort waar hij twijfels bij heeft, slaat bij hem, in zijn eigen woorden, de bullshit meter al snel 100% in het rood.

Initiatief
Van onze marketing afdeling kreeg ik vanochtend een link over dé oplossing voor de stagnerende woningmarkt Laat meerdere makelaars je woning verkopen. Niks geen exclusiviteit bij opdrachtgeverschap, nee hoor, gewoon meerdere makelaars tegelijk aan het werk zetten. Tot wel vijf tegelijk. Wat ik me alleen afvraag, met welk doel? Wie wordt hier gelukkig van? Ik heb geen flauw idee eerlijk gezegd!

Matchmaking
Waar het om gaat is dat koper en verkoper bij elkaar worden gebracht. In principe kunnen vrijwel alle makelaars over dezelfde middelen beschikken om een pand te vermarkten. Net zozeer als vrijwel alle kopers over dezelfde middelen kunnen beschikken om een pand te vinden. Het gaat er echter om dat je bij het juiste pand de juiste middelen op de juiste manier weet in te zetten. De vraag is dan ook wie wordt hier nou blij van?

Exclusiviteit
Door deze club wordt verwezen naar het buitenland, dat het daar gebruikelijk is dat meerdere makelaars bij een pand betrokken zijn. Ik weet niet of u wel eens heb gekeken naar de Duitse of Spaanse markt, waar dit ook gebeurt. Over het algemeen worden consumenten er daar niet vrolijker op, is de service niet conform de Nederlandse eisen en onder de drie procent courtage zal je daar niet tegenkomen. Vergelijking met het buitenland is dus niet zo heel slim.

Consument
Want okay, soms kan het zijn dat een makelaar niet de juiste dienstverlening heeft. Of de consument de verkeerde verwachtingen of het verkeerde budget. Velen willen vaak niet hun huis verkopen, maar alleen in de verkoop hebben staan. Te hoge prijs en niet bereid te investeren in verkoop. Ook met 5 of 10 makelaars die tegelijk werken verander je dat niet. Want vijf keer op Huislijn.nl zetten, vijf keer een advertentie plaatsen, vijf keer in de etalage hangen, het is niet een kwestie van vermenigvuldigbaar resultaat. 1 makelaar verkoopt een pand in 15 maanden, dus met vijf makelaars lukt het in 3 maanden?

Makelaar
En dan nog als laatste, een makelaar die zichzelf serieus neemt, zou die zo een opdracht aannemen? Ik denk het niet. Collegiale verkoop, dat is vaak bespreekbaar, maar dan wel onder wederzijdse voorwaarden en afspraken. Maar willekeurig panden in de verkoop nemen waar Jan en Alleman zich ook mee bezig houdt? Ik denk niet dat dit initiatief ons veel gaat brengen.

Ed

3 opmerkingen:

  1. Volledig eens. Lekker met z'n 5-en dezelfde woning naast elkaar plaatsen op Funda en wil jij je bord even opschuiven?, dan kan die van mij er nog naast. Waanzin dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat je Kees de Kort bedoeld? Koning Kees mag ook hoor.

    BeantwoordenVerwijderen