dinsdag 9 april 2013

Tijdelijke Commissie Huizenprijzen

De afgelopen dagen zijn er veel analyses over de economische situatie in Nederland over ons heen gestrooid, twee zaken vallen mij daar bij op. Als eerste de discrepantie van het perspectief. Kijk je van buiten naar binnen of blijf je binnen de muren? Vanuit buitenlands perspectief wordt de economie van de BV Nederland gezien als gerangschikt binnen de top 5 van sterksten ter wereld. Menig land kijkt likkebaardend naar onze welvaart, vermogen, veiligheid en stabiliteit. Hoe anders kijken wij zelf tegen ons land aan! Nog nooit was het consumenten vertrouwen zo laag, nog nooit was de Nederlandse consument zo druk bezig met sparen en vooral klagen en niets uitgeven.

Conclusies
Kijk je naar de analyses, dan wijzen vrijwel alle vingers van de geleerden naar twee punten die ten grondslag liggen aan de huidige status quo. De woningmarkt alsmede het consumentenvertrouwen. Daar ligt de knop waarmee geschakeld moet worden, daar ligt de oplossing van het probleem. Dat is een mooie constatering, maar wat nu? Waarom is die woningmarkt in Nederland zo een vreemde eend in de bijt geworden ten opzichten van omliggende landen of zelfs continenten?
Uniek
Wat je aan alle kanten hoort is dat er drie factoren zijn die echt uniek zijn in Nederland. Als eerste het fiscale regime ten aanzien van wonen, een door de politiek ingesteld klimaat. Als tweede het bijna geheel afwezig zijn van een gezonde vrije huursector, een door de politiek ingesteld klimaat. En als derde het vrijwel afwezig zijn van concurrentie op de hypotheekmarkt, een door de politiek ingesteld klimaat. Of het goed of slecht is dat burgers, woonconsumenten, huurders, eigenaars hiervan hebben geprofiteerd of zelfs gebruik dan wel misbruik hebben gemaakt laat ik in het midden. Feit is dat door de jarenlang beleidsstructuur vanuit Den Haag de woningmarkt nu is zoals deze is.

Gevolg
Want als je goed kijkt, moet je toch echt de vraag stellen of vanuit de politiek de woningmarkt bestuurd is als een instrument om mensen te huisvesten, of is de woningmarkt gebruikt om inkomstenpolitiek te bedrijven? Ik denk toch echt het laatste. En daar waar markten oneigenlijk worden gebruikt, zie je in vrijwel alle gevallen de trein uit de rails lopen. Neem als voorbeeld het Europese subsidie beleid ten aanzien van de agrarische sector. Keiharde inkomstenpolitiek, met een eveneens volledig ontspoorde sector.

Oplossingen
Ik ben dan ook erg benieuwd wat we morgen gaan horen. In Nederland is het een goede traditie dat als er iets mis gaat, dat we dan een commissie instellen. Deze gaat maandenlang iets onderzoeken en komt dan met een rapport. Morgen komt de Tijdelijke Kamercommissie Huizenprijzen met haar rapportage en (eind) conclusies. Meer dan 80 partijen werden gehoord, alles en iedereen is bevraagd. Ongetwijfeld zal er een dik rapport komen met aanbevelingen. Maar of de oplossing van de huidige problematiek bij de politiek ligt? We gaan het horen morgen, wordt vervolgd!

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten