maandag 3 juni 2013

Duitse hypotheken redden de woningmarkt

Afgelopen vrijdag stond er in meerdere kranten een bericht over een consortium van Duitse banken welke de Nederlandse markt gaanbestormen. Met hypotheken wel te verstaan en dan ook nog hypotheken in de vorm van euroknallers. Rentes die onder de drie procent uitkomen voor 10 jaar vast, geen probleem. De kas zou gevuld zijn met 200 miljard, dus er is genoeg geld voor iedereen.

Geweld
De reden om de NL markt op te gaan zou zijn dat onze Oosterburen hun geld niet kwijt kunnen, op de thuismarkt is de concurrentie te groot en men bulkt van het geld. En er zouden niet zo maar wat spelers zijn, nee, Allianz,  Deutsche Bank, Sparbanken, Volksbanken, iedereen doet mee. Let op, 200 miljard is zo een 200.000 miljoen euro bij elkaar. Laat het gemiddelde huis in Nederland zo een €200.000 kosten, dan kunnen er dus een miljoen huizen gefinancierd worden.  En dat, terwijl er net 100.000 woningen per jaar worden verkocht op dit moment.

Mooi
Bij velen ging de vlag uit, de redding is nabij, het eind is in zicht. Want stel dat je voor 2.8% kunt lenen en je leent €200.000, dan betaal je per jaar €5600, zegt €470 in de maand bruto. Trek daar je belastingvoordeel van zo een 40% van af en je betaalt voor een huis van twee ton nog geen €280 per maand.  Daar huur je tegenwoordig nog geen caravan voor, dus als dit de markt niet op gang brengt? Totdat je wat dieper gaat nadenken en kijkt wat er nog meer in de krant staat.

Twijfel
Waarom zouden banken 200 miljard in Nederland willen investeren, als dat 10x de totale jaarproductie is, uitgaande van 100% marktaandeel? Zouden de Duitsers het rekenen verleerd zijn? En waarom zou men zo een bedrag willen investeren als er zo een laag rendement tegenover staat? En als de gemiddelde rente in NL zo een 30-40% hoger is, waarom zet men de rente dan niet op zeg iets van 3.5%? Nog altijd iets van 10% goedkoper, maar waarom zou een commercieel bedrijf 40% onder de standaard norm gaan zitten? Om ons te helpen?

Raar 
En als je dan leest dat de consument naar Duitsland moet rijden om daar het product te kopen, daar de handtekening te moeten gaan zetten? Wat is dat nou voor een vreemd iets? En al deze mega concerns, die zouden samenwerken en berichten via een makelaar en intermediair in Deventer. Mijnheer Allianz stapt dus in de privé jet en vliegt naar een intermediair in Deventer? Ik wil niet cynisch doen, maar hoe reëel is dit verhaal? In ieder geval heeft Allianz al aangegeven dat het hele verhaal onzin is. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar volgens mij horen we hier nooit meer iets van. Broodje aap?


Ed

6 opmerkingen:

 1. En deze Ed, moet zich eerst eens verdiepen in de werkelijkheid. Eerst aanschouwen en dan oordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lezen van bovenstaande reactie en het schrijven van deze reactie hierop is veruit het meest nutteloze wat ik tot nu toe deze week heb gedaan.

   Verwijderen
 2. En Rekenen is ook niet de sterkste kant van Ed. Want als je € 200.000,- met een rente van 2,8% is maandlast bruto € 822,- want ja Ed, je moet ook (tenminste) annuïtair aflossen, om van je aftrek van 40% gebruik te kunnen maken. De netto maandlast wordt dan bij 40% aftrek been € 280,- maaar € 635,-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim hoor, je betaalt € 635. En ja, na afloop van 30 jaar 'krijg' je -gefeliciteerd- ineens een huis van de bank. Dat is toch wat je hier wilt aangeven?

   Betalen is € 280 en dat ben je kwijt, aflossen is de rest en dat sla je op in stenen. Die 'betaling' krijg je terug bij verkoop. Ed's rekensom klopt prima als je weet wat je zegt.

   Verwijderen
 3. Beste Ed, het verhaal klopt echt wel, maar zal voor een zeer select gezelschap interessant zijn. Die banken willen meer zekerheid dan hetgeen jij hebt met het depositogarantiestelsel.

  Het goede is wel dat er de nodige actie volgt met mensen die bellen etc. Het is een positief geluid dat in ieder geval de Nederlandse banken laat reageren. Dat is toch positief?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo

  -U hebben geld nodig om te investeren in uw bedrijf,
  - Je nodig hebt om de financiering van uw project ( bericht aan de aannemers)
  - U hebt niet de gunst van uw banken,
  - Je hebt geld nodig om te stimuleren uw business
  - U heeft geld nodig om te betalen uit uw schuld
  U wilt afleggen van een rekening-courant of om uw rekeningen te betalen,
  - U heeft geld nodig om te voldoen aan uw dromen( reizen, huwelijk),
  Wordt u geconfronteerd met financiële moeilijkheden,


  aanbod geldig van 2000 tot 50000 euro , terugbetaalbaar over 2 tot 25 jaar
  serieuze mensen in staat terug te betalen.

  De officieren volg uw geval zeer nauw en zal contact met u opnemen voor de
  follow-up van uw bestand. Eindelijk een bedrijf credit tonen
  professionaliteit te kijken mens. Aanvraag is verwerkt heel snel,
  telefoon bellen om te controleren of de informatie en motivatie van de
  aanvrager

  NB: uw lening wordt gegarandeerd na aanvaarding van uw krediet-bestand.

  neem contact op met de mail:Laurepelouche@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen