vrijdag 12 juli 2013

Persbericht woningmarkt

---------- Persbericht ------------

Makelaars VastgoedPRO: 2014 in teken van herstel

Lelystad, juli 2013 
Beroepsvereniging VastgoedPRO heeft onder haar leden een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de huizenmarkt, die zij verwachten. Volgens de makelaars en taxateurs van VastgoedPRO is het dieptepunt in 2013 bereikt en wordt voor 2014 een herstel voorzien. Na een slecht eerste halfjaar verwacht het merendeel ook de komende zes maanden nog een moeizame markt. Opvallend is, dat de meeste respondenten in het onderzoek (89%) verwachten dit jaar wel te kunnen overleven. Maar dan moet 2014 wel de noodzakelijke opleving gaan brengen.

Onderzoek
Het onderzoek is begin juli 2013 uitgevoerd onder de ruim achthonderd makelaars en taxateurs van de vereniging. “We wisten dat de stemming in de markt niet al te positief was, maar het is goed om te zien dat de makelaars en taxateurs zelf voor 2014 een herstel zien”, aldus Ed van de Bijl, algemeen directeur VastgoedPRO.

Consumentenvertrouwen is boosdoener
Op de vraag wat de oorzaak is van de crisis in de woningmarkt, noemt het merendeel (71%) van de ondervraagden het aanhoudend lage consumentenvertrouwen als probleem, gevolgd door de strengere regels bij banken (51%). “De invloed van de overheid is opvallend klein te noemen”, stelt Van de Bijl.

Verbetering in zicht
De meeste makelaars merken 2013 aan als het jaar waarin de woningmarkt op zijn dieptepunt is. Dat betekent, dat men herstel ziet voor de komende jaren. Vrijwel alle kantoren die de afgelopen jaren overleefd hebben, zijn afgeslankt tot kleine organisaties die met een laag kostenniveau kunnen overleven.

Investeren
Een derde van de ondervraagde makelaars en taxateurs geeft aan meer te willen investeren in zowel de marketing van woningen, als in de eigen kennis en kunde middels training en opleiding. Ze verwachten op die manier zelf ook een bijdrage te kunnen leveren aan het vlottrekken van de huizenmarkt.

Over VastgoedPRO
VastgoedPRO is de Nederlandse beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals, zoals makelaars en taxateurs, en heeft ruim achthonderd aangesloten leden. VastgoedPRO richt zich als beroepsvereniging vooral op het vakgebied van de makelaar en de taxateur. De focus van de vereniging ligt op kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en het faciliteren van de leden bij hun beroep als makelaar en/of taxateur. De leden bedienen klanten in de particuliere (woning)markt, alsook in de zakelijke markt voor bedrijfsmatig- en agrarisch vastgoed.
TGIF,
Ed

8 opmerkingen:

 1. Een duidelijker voorbeeld van kokerdenken zullen we denk ik niet snel meer vinden. Wie nu nog denkt dat dat het herstel van de woningmarkt afhangt van het consumenten vertrouwen, heeft de afgelopen jaren met oogkleppen opgelopen. Uw leden zouden er goed aan doen de realiteit onder ogen te zien, in plaats van in de sprookjes (die zij mede zelf de wereld in hebben geholpen) te geloven.
  Wat is dan die realiteit?
  Oplopende werkloosheid, krimpende pensioenen, stijgende kosten van zowat alles, loonontwikkeling onder druk, en een overheid zonder geld. Laat ik de externe invloeden nog even buiten beschouwing.
  Vraag en aanbod is geen probleem, aanbod gaat richting 300000 en vraag is er ook genoeg. Het probleem zit hem in de prijs. De vraagprijs en de transactieprijs komen steeds meer uit elkaar te liggen. Hier ligt overigens wel een kans voor nieuwbouwprojecten, want daar kan de prijs nog wel een flink stuk naar beneden (o.a. grond). De rest blijft er mee in de maag zitten. Bij de banken is dit besef langzaamaan aan het komen, nu de rest nog.
  Voorlopig eerst maar eens afwachten wat het kabinet uit de hoge hoed tovert, en dan maar weer eens kijken waar we staan. Beter zal het er in ieder geval niet op worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou grondprijs voor nieuwbouwprojecten nog wel een stuk lager kunnen? De gronden zijn allemaal voor (te) veel geld in het verleden gekocht, naar verhouding met de bestaande markt.
   Vervolgens zijn de bouwkosten met 2% omhooggegaan (19 - 21% btw), daar waar de overdrachtsbelasting voor bestaande woningen met 4% is afgenomen.
   Gemeenten en ontwikkelaars kunnen ook failliet gaan, die hebben ook geen trek om lager te gaan met de grondprijs!

   En dan niet te vergeten de renteteller die jarenlang loopt en door blijft lopen op die onverkoopbare projecten!

   Verwijderen
 2. De laatste gevens waren toch: slechtste 2e kwartaal ooit sinds 2008 en meer cijfers van zulke strekkingen?

  Als je vervolgens de cijfers 2008-nu bekijkt, zie je dat elk jaar de daling versneld in waardedaling (-2% werd -3%, -5% en nu ruim -8% jaar op jaar) samen met elk jaar weer een nieuw record in laagste-verkopen-ooit en dergelijke feiten.

  Het is volslagen onrealistisch, eerder neigend naar volslagen debiel, te denken dat het volgend jaar beter kan gaan. Eerst zal de daling moeten afremmen voordat er een omslag kan plaatsvinden (zie despair gedeelte van een bubble curve, vertraging voor de omslag).
  We zitten nu echter nog altijd in de fear, capitulation (=verdere versnelling) staat voor de deur.

  Ik stel voor: sluit je aan bij voorspellingen van echte instanties zoals ECB/IMF - geen stabilisatie voor 2017.

  Zelfs NVM stelde laatst dat we pas over de helft waren, (op -20% daling, wat betekend dat het tot -39% kan gaan en ze nog steeds gelijk krijgen). Dat sluit onder andere aan bij weerstandsbepalingen wanneer je statistiek vanuit de aandelenhoek op de huizenmarkt toepast, welke ik meen ergens rond -36 tot -38% zit en kwa tijdsverloop ook aansluit bij de genoemde voorspellingen van ECB/IMF.


  Korste versie: Stop eens met die schaamteloze propaganda, ontsla Edje en zet iemand neer met verstand van de woningmarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontsla Edje? voor deze lobby zal dit weblog wel niet in het leven zijn geroepen :) Ik ben het ook niet met je eens, omdat Ed deze duidelijke rol heeft als het gaat om voorzitter van een makelaarsvereniging. En omdat hij leuke stukjes schrijft (eigenbelang).

   Verder ben ik het volledig wél eens met jouw schrijfsel. Laten we elkaar niet voor de gek houden asjeblieft, we zijn geen kleuters. Al dat hoopgevende gelul over verbeteringen in de markt, om maar 'positieve' geluiden te laten horen.. het is gewoon té doorzichtig.

   Verwijderen
 3. Anoniem, Ontsla Edje? Wat is dat voor belachelijke en ongenuanceerde opmerking. Toen ik je stukje begon te lezen dacht ik nog: mmm.........onderbouwd, goede termen, maar je laatste opmerking doet afbreuk aan alles wat je zegt en schetst mij het beeld van een cijferneuker met statistieke opleiding die denkt dat alles verklaard en voorspeld kan worden met statistieken en worteltrekken. Ga je ook een hele kans berekening maken als je van plan bent om je vriendinnetje te vragen of ze met je wilt sexen? Zo eentje lijk jij mij er namelijk wel. Heb nieuws voor je: Get a real Life!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, belachelijk. Het gaat hier wel om de voorzitter van mijn, van onze brancheorganisatie, verdorie iemand die drs. is en die er wel voor heeft gezorgd dat eerst LMV en nu VastgoedPRO op de kaart staat. In ieder geval basaal respect lijkt mij wenselijk, beledig je onze voorzitter dan beledig je in feite ons allemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan het alleen eens zijn met hierboven: Het is toch onvoorstelbaar dat iemand zo dom is, als dit artikel van hem schetst?

   Laatste keer dat ik keek, ging het om iemands doen/laten, niet papiertjes, die bepalen wie de persoon is. In het geval van Dhr vd Bijl laat dat niks zien van 'drs' status of 'voorzitterschap', menige mbo-er kan een beter stuk schrijven.

   Verwijderen
  2. Ga je nu je eigen domme stukje ondersteunen Anoniem 19 juli 2013 14:53?
   Laatste keer dat ik keek? Kijk eens in de spiegel en probeer dan eens een keer niet in huilen uit te barsten nerd! Geeft verder niks dat je je MBO niet heb kunnen afronden hoor. Je mag misschien wel bij een makelaar komen werken om de borden te plaatsen...............houden we je toch weg bij het UWV.

   Verwijderen