dinsdag 9 juli 2013

Studiehuis

Gisteren had ik een boeiende bijeenkomst, zo eentje die je echt weer energie geeft. Een groep van circa zestig net geslaagde VWO leerlingen, die nog aan het begin van een aanstormende carrière staan en letterlijk en figuurlijk nog een heel leven voor zich hebben. Barstend en bruisend van ambitie, inzet en kracht, met onbeperkte mogelijkheden voor de toekomst.

Vroegah
Allemaal stonden ze aan het begin van een avontuur. Een studie, een stage, een reis, maar allemaal met een stip de horizon en een ambitieniveau wat fantastisch was. In deze bijeenkomst kwamen we ook op wat ik ooit had gedaan en wat ik nu deed. De “had gedaan” discussie was anders. Ik ben er een van de generatie die de wind mee had. Alles kon, alles gebeurde en alles was mogelijk. Hoewel mijn generatie de meest extreme jeugdwerkeloosheid ooit kende, ik ben geboren in 1962, hebben wij ook extreme kansen gehad.

Wonen
Maar pratend over het nu, kwamen we op mijn huidige baan en dan al snel op wonen. Hoe denkt een jong volwassene nu over wonen en woningbezit? Al snel kreeg ik de vraag of ik nu zou kopen als ik hun leeftijd had? En dat is nu net geen vraag aan de kalkoen hoe die over Kerstmis denkt! Mijn eigen kinderen zitten in dezelfde situatie.

Doel
Mijn antwoord was vrij makkelijk. Als je het kan betalen, doen. Maar wel vanuit een ander perspectief dan de meesten dachten. Vrijwel iedereen ziet wonen namelijk als kopen, doorverkopen en winst. Dat is toch best vreemd. Ik stelde de vraag over mobiliteit. Stel je koopt een auto om je te verplaatsen. Je koopt mobiliteit. Verwacht je die over vijf jaar te verkopen met winst? Nee, natuurlijk niet, daar schrijf je op af. Waarom dan niet hetzelfde op wonen? Omdat er een schaarste is, omdat het een levensbehoefte is, waren antwoorden. Maar eten, liefde, contact, dat zijn toch ook primaire levensbehoeftes, maak je daar winst op?

Behoefte
We, wij, allemaal, moeten er denk ik aan wennen dat wonen, het hebben van een huis, geen speculatief bezit is. Je koopt een huis om in te wonen. Om je daarin veilig te voelen, om geborgenheid te vinden, om daar je persoonlijke relaties in te laten groeien en koesteren. Dat is geen belegging, dat mag eigenlijk best geld kosten. Toch?

Toekomst
Dus zou ik investeren in wonen? Ja, absoluut. Want een ding is zeker, inflatie gaat door, vraag en aanbod blijft bestaan. En huren, ook als student, bied je flexibiliteit, maar weinig zekerheid. Als ik zou kunnen kiezen, stel dat ik het geld had, om voor mijn studerende kinderen een huis te kopen, dan zou ik het doen. Uiteindelijk wonen ze aan het eind gratis, hebben ze geleerd wat verantwoording is, wat delen is. En stiekem, heel stiekem, ben ik er van overtuigd dat, met name in de studentensteden, ik het huis nog met winst zou verkopen ook. Misschien tegen beter weten in, maar toch,

Ed

15 opmerkingen:

 1. Beste Ed,
  Gezien de pet die je op hebt begrijp ik jouw belang en begrijp ik jouw standpunt. Jouw redenatie is vooral emotioneel en nog niet zo onlogisch/verkeerd voor consumenten die zich niet met de woningmarkt bezighouden. Even loslatend het belang dat vertrouwen terug moet komen en dat we het h***woord eigenlijk niet mogen noemen in de huidige markt:

  Jij, en vele makelaars/mensen met je, vergeten in de redenatie om toch vooral nu te kopen één ding: je kunt ook over 3 jaar kopen, als de lucht er uit is. Waarom nu kopen als je weet (en dat weet je, Ed), dat er komende 3 jaar nog 15% afgaat? Op een woning van € 250.000 is dat toch € 37.500, daar kan je toch niet tegenaan aflossen? Dan kan je toch beter 3 jaar huren en dan de situatie bezien?

  Ik weet, het pas niet in het marktvertrouwenverhaal, maar om zoals jij doet in je verhaal te stellen dat je nu direct moet kopen of de rest van je leven moet huren, dat is te kort door de bocht. Kopen is op den duur inderdaad beter, maar huren op de korte termijn zeker verstandig.

  Ik ben een starter en ik heb nog geen woning gekocht. Ik kan het echt makkelijk financieren. En toch weet ik zeker dat ik nu eerst eens even 3 jaar door blijf huren. Dan ben ik niet slim volgens jouw redenatie. En toch doe ik het!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste (?) Anoniem. Waarom niet gewoon je eigen naam gebruiken als je reageert? Maar dat terzijde. In het voorbeeld dat je geeft ga je er van uit dat koopsommen nog wel met 15% zullen dalen de komende 3 jaar en dat dat dan 37.5K "bespaart". En dan het moment is om te kopen. Maar je gaat er even aan voorbij dat je dan in de vrije sector huur dat bedrag ook al bijna kwijt bent aan betaalde huurpenningen. Simpel geredeneerd: 36 x 1000 = 36.000. Geld weg, niets afgelost en dus ben je dan eigenlijk al meer kwijt dan bij nu te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Johan van der Leij,

   Jouw eerste punt:
   Volgens mij heb ik jou vaker zien ergeren aan het feit dat mensen anoniem reageren. Dat kan ik me voorstellen als je zelf graag je mening openlijk wilt verkondigen en mensen wilt aankijken. Echter, in mijn functie kan dit simpelweg niet, ik zou wel heel stom zijn om in mijn functie bovenstaande te verkondigen. Verzin zelf maar een aantal functies die hierbij passen en waarom ik dagelijks de schrijfsels van Van de Bijl lees. Waarschijnlijk zit die van mij daar tussen.

   Punt twee:
   Ik krijg vaak kritiek van mijn vrienden die dezelfde inhoud heeft als jouw kritiek over huren. Echter, dat zijn geen makelaars die dagelijks met de praktijk bezig zijn, ik vind dat jij wel je sommetjes goed moet kunnen maken! Denk eens opnieuw: als mijn (goedkope leegstandswet!)-huurlasten vergeleken wordt met de rente loop ik inderdaad ongeveer 150 euro per maand uit in vergelijking met hypotheekrentelasten bij een koopsom van een vergelijkbare woning. Dat past ook naadloos in mijn eerdere reactie: kopen moet je op lange termijn ook zeker doen. Echter: 1800 per jaar x 3 = 5400 verlies op koop, -/- WOZ, -/-onderhoud, -/-woningforfait, -/-verzekering, -/-etcetc.. Maar dus géén waardedaling van € 37.500. Grofweg dus zeker tienduizenden euro's verdiend in 3 jaar ten opzichte van kopen. Nog steeds niet slim?

   Groeten Donald Duck


   Verwijderen
 3. Beste Johan,
  Je bent zeker makelaar of hypotheekadviseur met je simpele redenatie! De niet-aftrekbare rente over die 3 jaar bedraagt ook al zo'n 20.000 euro. Tel daar nog wat kosten koper bij, bankprovisie etc. en je zit al gauw op zo'n 28.000 euro dat 'weg' is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dames anoniem,
  daar jullie anoniem reageren zie ik ook geen reden om in mn blote reet (lees met naam en toenaam) hier te staan. Jullie gaan er beide van uit dat de prijzen nog met 15% naar beneden gaan. Jullie moeten al een vermogen hebben verdiend op de beurs want die glazenbol zoek ik ook nog steeds. Vandaag bekend geworden dat verkopen weer toenemen. Een prijsdaling van 3-5% misschien nog, maar dan is het waarschijnlijk gebeurd. Dus jullie redenatie is ook een zeepbel. Gegroet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me voorstellen dat jij je naam niet kenbaar maakt met zo'n reactie. Veel te bang dat je over 3 jaar uitgelachen wordt, net als al die makelaars die me 3 jaar geleden vertelden dat woningprijzen gezien de historie niet verder zou dalen..

   Ik heb geen glazen bol nodig om waardedaling te voorspellen, alleen parameters:
   - hypotheeksom in 30 jaar aflossen
   - 8,3% waardedaling in mei 2013 tov 2012
   - 15% minder verkopen in mei 2013 tov 2012
   - extra 6 miljard bezuinigingen
   - economische omstandigheden (oké, beetje ruim argument)
   - stijgende werkeloosheid
   - enzovoort. Je weet er zelf vast nog genoeg bij te verzinnen.

   En dan denken dat dit INEENS ophoudt? Dat er niet eerst een zoiets moet zijn als een áfname van de daling? Van 8,3% naar 0% DALING van de prijzen gaat echt niet in twee jaar gebeuren beste Anoniem.

   Ik denk dat je een glazen bol nodig hebt om te zien waar dit naar toe gaat, maar dat geldt ook zeker voor de stijging van de woningprijzen. En ik kan je gezien de omstandigheden voorspellen dat dat nog lang gaat duren!

   Verwijderen
  2. Je heb wel een groot bekkie voor iemand die zelf ook te schijterig is om met naam en toenaam te reageren! Maar goed...nog een keer dan: haal je glazenbol van tafel en volg even het nieuws van de laatste paar dagen. Dan hoop ik voor je dat je niet weer met een semi wetenschappelijk parameter lulverhaaltje kom opdraven. Niemand zegt dat het ineens ophoud. Begrijpend lezen is ook een vak, maar dat lukt niet als je in je glazenbol blijft turen. Jou voorspellingen zijn mij net zoveel waard als die van Hermien uut Wiesp. Niks dus!

   Verwijderen
  3. - ik ben inderdaad te schijterig om met naam en toenaam te reageren, Anoniem!
   - het nieuws van de laatste paar dagen zegt me dat dit afgelopen kwartaal in absolute getallen het slechtste kwartaal is sinds het uitbreken van de crisis, hoewel NVM hier toch nog wat hoop in door wil laten klinken: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/07/11/nvm-ziet-tekenen-herstel-woningmarkt (een linkje doet meer dan duizend moeilijke woorden ;)
   - Begrijpend lezen is ook een vak? Je maakt jezelf belachelijk met je onzinschrijfsel. Het is goed voor je dat je anoniem reageerde.

   Verwijderen
  4. Hou nou eens op met jezelf belachelijk te maken joh. Ik leg n het nog een keertje voor je uit: De cijfers van het kadaster geven aan wat is getransporteerd en in het register is ingeschreven. De cijfers van de NVM geeft aan wat er al wel verkocht is (koopakten) maar nog niet is getransporteerd. Is het nou zo moeilijk voor je om te begrijpen dat de cijfers van het kadaster dus ongeveer een kwartaal achterlopen bij de werkelijkheid van vandaag de dag? Man man man.....hou nou eens op jezelf steeds zo voor schut te zetten met je eigen onzinschrijfsels. Inderdaad mag je erg blij zijn dat je anoniem bent. Mijn hemel!

   Verwijderen
 5. Blijkbaar is anoniem reageren stoer, dat doe ik dan ook maar (sorry Johan).
  Iemand die een positieve prognose van de markt geeft is dommig, wat is iemand die een negatieve prognose geeft??

  Voor de een is wonen een primaire levensbehoefte en voor een ander een investering, toch?
  m.a.w. ieder heeft zijn eigen kijk op de markt en zijn eigen motieven om een woning te kopen. uiteindelijk zullen we zien wanneer de optimisten gelijk krijgen en hoelang de azijnpissers nog gelijk hebben.

  Excuses dat ik het een ander genuanceerd bekijk.

  Oh ja, als je omwille van je functie anoniem moet reageren, zoek een andere baan (blijkbaar komt jouw mening niet overeen met de functie) of reageer niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wonen is voor de een primaire levensbehoefte en voor de ander een investering; hier ben ik het roerend mee eens!

   Hoe je de markt bekijkt: dat is een standpunt en ik zou daar niet het woord 'dommig' bij noemen als iemand het anders bekijkt. Alleen: het ziet er voor mij nog niet zo naar uit dat het allemaal op korte termijn weer gaat stijgen, gezien de recente cijfers.

   Om terug te komen op het punt dat ik probeerde te maken: Ed geeft in zijn column de optie óf nú kopen, óf altijd huren. En ik wilde dit nuanceren met het feit dat je ook even 3 jaar kunt wachten tot de rek er uit is. Ondersteund met een rekensommetje waar niet iedereen het verstandige van lijkt in te zien, maar wat mij erg logisch lijkt gezien de recente marktcijfers. Je hoeft je niet te verexcuseren als je het anders ziet..:)

   Mijn functie houdt o.a. in dat ik consumenten zo snel mogelijk woningen wil laten kopen. In die hoedanigheid ga ik niet met naam en toenaam adviseren om 3 jaar te wachten (zie ook eerste zin van deze reactie voor de gewetensbezwaarden). Een andere baan zoeken om maar mijn mening te kunnen ventileren gaat mij wat ver..

   Ik vind het wel vreemd dat mensen die het anonieme reageren zo afkeuren zelf ook anoniem reageren. Wie legt mij dit (anoniem) eens uit?


   Verwijderen
 6. Nononiem van 13 juli 18.12 uur: Naast het feit dat je tone of voice niet echt getuigt van kwaliteit, zorg er wel voor dat je je klassiekers kent. Het is niet Hermien uut Wiesp, maar Klazien uut Zalk. Enige vorm van educatie is toch wel gewenst op een blog als deze....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS: Klazien uut Zalk ligt al jaren (gelukkig) onder de groene zoden en was een of ander eigenwijs kruiden vrouwtje. Heeft niks met een glazenbol te maken. Of heb je liever dat ik Tita tovenaar zeg? Misschien dat dat dan je behoefte aan klassiekers bevredigd?

   Verwijderen
 7. Vandaar dat je nononiem tikt? Daarbij............ken jij Hermien uut Wiesp dan? Nee he! Dus wat lul je dan? Enige vorm van educatie...stja......ik heb 2 titels op zak maar gezien de reacties op dit blog pas ik mij aan naar dit niveau. Verder nog wat?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Anoniemers,
  Ik ben register makelaar en ik adviseer mijn prospects/klanten 3 jaar te wachten als ze de voordeligste koopsom willen hebben. Maar als ze de laagste hypotheekrente willen hebben, dan kunnen ze beter nu toeslaan, Kwestie van verkopen....ik geef er training in.

  Overigens denken Duitse hypotheekbanken, dat er nog 15% af moet van onze huizenprijzen, de komende 2-3 jaar. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen