woensdag 28 augustus 2013

Persbericht

---------- Persbericht ---------

Kwart van de huizenverkopers denkt aan overstap naar huurwoning

Vooruitzichten zijn goed, maar woningmarkt nog in zwaar weer

Lelystad, 28 augustus 2013.
Bijna een kwart van de woningverkopers wil na de verkoop verhuizen naar een huurwoning. De belangrijkste reden hiervoor is de beperkte financierbaarheid van een nieuwe woning. Ongeveer 10% van de klanten van de bij VastgoedPRO aangesloten makelaars heeft de woning onvrijwillig in de verkoop. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat VastgoedPRO deze week heeft gehouden onder de achthonderd aangesloten makelaars en taxateurs. Ondanks de positieve signalen van de afgelopen weken is de huidige situatie in de woningmarkt nog steeds nijpend. Dat kan geconcludeerd worden aan de hand van het onderzoek van VastgoedPRO.

Restschuld
In het onderzoek is gevraagd naar de maatregel die de makelaar het meest succesvol acht om de doorstroming naar koopwoningen te stimuleren. Veruit de meeste respondenten zien de mogelijkheid om de restschuld mee te kunnen financieren met de volgende hypotheek, als meest succesvolle maatregel. Gevolgd door het inzetten van de starterspremie. Ook hoopt een aantal makelaars dat de komst van goedkopere financiering vanuit het buitenland gaat plaatsvinden. Zij verwachten dat de extra concurrentie op de hypotheekmarkt zal leiden tot lagere rentelasten en dus lagere woonlasten. Daarmee wordt eigen woningbezit gestimuleerd.

Tekort aan huurwoningen
Vooral de grote interesse in huurwoningen is opvallend. “Wij denken dat de stijgende vraag naar huurwoningen in het middensegment het komende jaar voor problemen gaat zorgen”, aldus Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO. “Deze markt is minder transparant dan de koopwoningmarkt, er is een tekort aan woningen in deze klasse en er zijn veel niet-professionele bemiddelaars actief. Dat is de voedingsbodem voor illegale praktijken waarvan de consument de dupe wordt”, stelt Van de Bijl. Daarom is VastgoedPRO begonnen met het opzetten van een keurmerk voor de verhuurbemiddelaar. Professionele verhuurbemiddelaars in de markt kunnen zich daarbij aansluiten. “Zij kunnen zich dan onderscheiden met het lidmaatschap van VastgoedPRO”, aldus Van de Bijl.

Over VastgoedPRO
VastgoedPRO is de Nederlandse beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals, zoals makelaars en taxateurs, en heeft ruim achthonderd aangesloten leden. VastgoedPRO richt zich als beroepsvereniging vooral op het vakgebied van de makelaar en de taxateur. De focus van de vereniging ligt op kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en het faciliteren van de leden bij hun beroep als makelaar en/of taxateur. De leden bedienen klanten in de particuliere (woning)markt, alsook in de zakelijke markt voor bedrijfsmatig- en agrarisch vastgoed.Geen opmerkingen:

Een reactie posten