maandag 19 augustus 2013

Verdienmodel

Stelt u zich eens het volgende voor. U heeft bij uw huis iets wat aan het verzakken is. De oorzaak is u onbekend, daarvoor moet er eerst gebroken worden. U vraagt een aannemer om hier naar te kijken en met een offerte te komen. Daarbij geeft u de aannemer wel het volgende mee. Als het een klus is die u in 1 dag kan oplossen, betaal ik u €3.000. Maar, als blijkt dat er echt heel veel meer werk aan zit, stel u bent er twee volle weken mee bezig, dan betaal ik maar €1.500. Wat zal de reactie van deze aannemer zijn, denkt u?

Bovenkamer
Inderdaad, die zal u aankijken of het allemaal nog wel goed gaat. Heeft deze een klus met veel werk, dan wordt dat duurder dan een klus met weinig werk, toch? Kunt u zich een beroepsgroep voorstellen waarbij dit niet zo is? Hoe meer werk er geleverd moet worden, hoe lager de factuur? Volgens mij wordt dat toch wel moeilijk om te vinden. Okay, misschien wordt het uurtarief van een freelancer bespreekbaar als het om een lange termijn klus gaat, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar verder?

VEH
Daarom had ik toch wel een opgetrokken wenkbrauw toen ik de blog van Rob Mulder las, directeur van Vereniging Eigen Huis. Uiteraard respecteer ik creativiteit en staan makelaars open voor innovaties. En uiteraard is de mening van VEH belangrijk. Alleen, is dit reƫel? Maar aan de andere kant kan je vraagtekens stellen bij het idee dat een makelaar altijd maar aan het courtage model moet blijven vasthouden. Een makelaar is nu eenmaal een ondernemer en dient de vrijheid te hebben zijn eigen bedrijfsvoering te bepalen. Met het bijbehorende verdienmodel.

Opportunisme
Uiteraard, in een bull market, een markt met een hoge omloopsnelheid qua verkopen, is het courtagemodel aantrekkelijk. Maar dan ontstaat weer het gevaar dat er gezegd wordt: dat is lekker makkelijk verdiend. En natuurlijk is in een bear market, als de transacties tegenvallen en er weinig wordt verkocht en veel moet worden gewerkt een uurtje factuurtje model een goed vangnet.

Onderscheidend vermogen
Maar een makelaar, een ondernemer, moet natuurlijk wel de mogelijkheden hebben om zich te onderscheiden. Net zozeer als consumenten de mogelijkheid moeten hebben om te kunnen kiezen. Geen van beiden moet beknot worden in deze vrijheid. En uiteindelijk zal op basis van marktwerking de juiste opdrachtgever de juiste ondernemer weten te vinden. Die bij zijn of haar specifieke situatie het beste past.

Ondernemerschap
En als er makelaars zijn die een model kunnen ontwikkelen, waarbij ze succesvol zijn met minder verdienen bij meer werk, dan zal deze vanzelf opstaan. En zijn plek in de markt veroveren. Ik ben echter wel benieuwd of dit verdienmodel levensvatbaar is!

Ed

4 opmerkingen:

  1. Ons tarief gaat omlaag als de woning niet na 6 maanden is verkocht tot een bepaald minimum bedrag. Dus woning snel verkocht, wij een redelijke courtage. En het werkt! 80% wordt binnen 6 maanden verkocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het uurtarief van een makelaar gaat automatisch omlaag als de verkoop tegenzit. Men moet dan immers meer uren maken voor de zelfde courtage. Dus wat denkt de VEH nu aan vernieuwends ontdekt te hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Makelaars krabben zich over het courtagevraagstuk alleen tijdens deze crisis achter de oren, omdat dan het model minder opbrengt ten opzichte van het hanteren van een uurtarief.
    Als het straks weer makkelijker gaat en de woningen vliegen weer over de toonbank, dan hoor je echt geen makelaar meer over het courtagemodel! Dat is ook logisch, omdat het dan doorgaans best goed uit kan en je geen uurtarieven van 100+ hoeft te noemen tegen je opdrachtgever.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Neem de aannemer uit het voorbeeld. Je spreekt duidelijk af wat/wanneer/hoe voor x bedrag. Wanneer deze begint is er ook nog een andere klus, met als gevolg dat het eigen project uitloopt. Dan ga je toch ook de extra tijd en overlast ter sprake brengen in de vorm van korting (dus minder geld) of andere compensatie?

    Ik snap de kritiek richting het VEH artikel niet zo? Lijkt mij juist heel normaal, dat wanneer iemand slecht werk levert (duurt langer dan verwacht bijvoorbeeld) er een lagere beloning tegenover staat.

    Makelaars zijn een van de weinige diensten met een vaste prijs ongeacht van de tijd/moeite die ze er daadwerkelijk in stoppen en het tijdsverloop.

    BeantwoordenVerwijderen