maandag 2 september 2013

Foutje.....

Als makelaar gaat u er van uit dat de informatie die u bijvoorbeeld via het Kadaster ontvangt de juiste is. Uw advies richting uw klant is hierop mede bepaald. Echter, niet altijd is deze informatie volledig en zitten er soms nog addertjes onder het gras. Onze huisadvocaat mr. Dohmen attendeerde ons op een geval waarin er toch nog onverwachte hobbels op de weg kwam. Zie onder zijn berichtgeving.
Ed

Verkeerde vermelding in gemeentelijk vastgoedregister: ongeschikt als woonhuis
 Het bestemmingsplan en kadaster vermelden net als de koopovereenkomst de bestemming wonen. Het gemeentelijke “vastgoedregister” vermeldt echter “werken”. De notaris ziet een fiscaal probleem opdoemen, de koper wil pas afnemen als het vastgoedregister ‘wonen’ vermeld. Daar is een kostbare procedure van drie maanden voor nodig. Wat precies de status is van het vastgoedregister is, blijft onduidelijk, toch ziet de rechter de woning als niet geschikt voor normaal gebruik. Immers, eerst moest de door de gemeente voorgeschreven vergunningprocedure worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de onroerende zaak daadwerkelijk de eigenschappen zou bezitten die nodig zijn voor een normaal gebruik als woonhuis. Dat hoefde koper niet te verwachten.

Casus
In dit concrete geval (maar eigenlijk ter zijde) viste overigens de koper desondanks achter het net en moest hij toch meewerken aan levering, omdat er een aanvullende afspraak was dat de levering zou worden uitgesteld tot de registratie was gewijzigd, de registratie uiteindelijk ook gewijzigd werd en koper pas daarná een ontbindingsverklaring stuurde. De uitspraak leest u hier.

Tip: als in het verleden ooit de bestemming is gewijzigd, laat uw klant dan voor de zekerheid ook even het gemeentelijk vastgoedregister checken (of doe dat zelf).

(Kijk voor dit soort vragen en al uw andere juridische vragen ook bij de ‘Veel gestelde vragen’ en de ‘Checklists’ op de hieronder genoemde juridische pagina van Dohmen advocaten.)
De juridische pagina van Dohmen advocaten op het VastgoedServiceCenter bekijken >>

Bron: Dohmen advocaten (huisadvocaat van VastgoedPRO)

5 opmerkingen:

  1. Ed c.q. mr Dohmen. Wat is een gemeentelijk vastgoedregister? Of is dat een andere naam voor het bestemmingsplan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goeie vraag johan, ik heb er ook nog nooit van gehoord..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inzake het gemeentelijk vastgoedregister. Sommige gemeenten hebben een eigen vastgoedregister waarin zij adresgegevens, gegevens van verblijfsobjecten en kadastrale gegevens registreren. Voorbeelden zijn Amsterdam (‘VRA’, Vastgoedregister Amsterdam’) en Rotterdam. De juridische status van een dergelijk gemeentelijk vastgoedregister is onduidelijk. Het is in ieder geval een databank die ook gebruikt wordt door makelaars en notarissen. Een makelaar dient dus te weten of de gemeente een dergelijk register heeft en, zo ja, hoe het betreffende object daar geregistreerd is, zoals ook blijkt uit de beschreven uitspraak.

    Met vriendelijke groet,
    Hub Dohmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb alle Drentse gemeenten benaderd naar aanleiding van deze blog en de uitspraak, maar niemand die zich hier in herkende. Wel werd steeds de BAG aangehaald als mogelijk bedoeld register.
    Ben er nu wel achter dat een link naar een BAG-vieuwer bij de favorieten handig is.

    BeantwoordenVerwijderen