vrijdag 27 september 2013

Stimulering woningmarkt


Als er gekeken wordt naar de verdamping van waarde in woningmarkt sinds de start van de economische terug val eind 2008, dan staat Nederland op dit moment op een tweede plek na Spanje. En als gekeken wordt naar de daling in het transactievolume, staat Nederland bovenaan. Een trieste en dramatische constatering. Hoewel er deze week werd gemeld dat het vertrouwen onder starters op de woningmarkt nog niet eerder zo positief was, is het algemene consumenten vertrouwen in de BV NL dramatisch slecht. Zelfs de gemiddelde Griek, Spanjaard of Cyprioot ziet de economische toekomst positiever in dan Henk en Ingrid.

Terecht
Tegelijkertijd zag ik deze week dat Nederland in de top vijf van de rijkste landen ter wereld staat, met een gemiddeld vermogen van €65.000 per kop van de bevolking. Hoezo tegenstrijdigheid tussen inhoud en betrekking? De vraag is dus wat gaat er gebeuren met de Nederlandse woningmarkt de komende maanden tot jaren? Ik blijf er bij dat er een stevig herstel staat aan te komen, de vraag is alleen wanneer. Die laat zich moeilijk raden, maar dat deze komt lijkt bijna vanzelfsprekend.

Maatregelen
Regelmatig komen er vragen of er nog aanvullende stimuleringsmaatregelen van de overheid nodig zijn. Buiten het feit dat de middelen hiervoor ontbreken, lijkt het dat de overheid zich het beste afzijdig kan houden op dit moment. Elke vorm van overheidsbemoeienis lijkt alleen maar onrust en wantrouwen te scheppen. Zou een bemoeienis als in de UK zinvol zijn?

Eiland
Ook in het UK was de woningmarkt in het slob geraakt en hebben de banken strenge eisen gesteld inzake financiering. Op dit moment is daar maximaal 75% van de koopsom te financieren, de overige 25% moet met eigen geld gefinancierd worden. Met name inde grootstedelijke gebieden werpt dat hoge drempels op.. Vandaar een stimuleringsprogramma van de overheid, welke zeker zijn vruchten afwerpt.

Zero rate
De 25% norm eigen geld wordt nog steeds aangehouden in de UK, maar de starter hoeft hiervan slechts 5% zelf op te hoesten. 20% wordt door de overheid middels een rentevrije lening ter beschikking gesteld, vaak nog achtergesteld ook. Gevolg: een zeer forse impuls op het aantal transacties. Maar de winst zit in de ketenvorming: met de verkoop van een huis komt er een scala aan economische activiteit op gang, ik hoef u niets te vertellen. Zelfs de bouw ziet voor het eerst in tijden weer een sterk positieve opleving, wat al tijden niet het geval was. Werkeloosheid neemt af, uitkeringen omlaag, economie omhoog, de casacade effecten komen op gang.

Maar
Uiteraard zit er ook een nadeel aan, tenminste, voor wie de nadelen wil zien. De prijzen stijgen, de prijzen stijgen hard door de toegenomen vraag. In London is het prijsniveau van voor 2008 al weer bereikt. Sommigen waarschuwen al weer voor een huizenmarktzeepbel, op basis van een kunstmatig opdrijven van prijzen. Maar hoe je het ook ziet, de markt komt weer fors en goed op gang. Is dit positief, is dit negatief? Zou deze Engelse aanpak een goed plan zijn voor de Nederlandse woningmarkt? Zeg het maar!
TGIF,

Ed

3 opmerkingen:

  1. Graag zou ik een bron zien van die 65.000 Euro vermogen per hoofd van de bevoking.

    Daarmee geef je eigenlijk aan dat, met een gemiddeld inkomen van 24k BRUTO per jaar, de gemiddelde nederlander dus bijna 3 bruto jaarsalarissen netto beschikbaar heeft. Dat lijkt mij niet realistisch te noemen.


    Verder lijkt het mij overduidelijk dat het UK plan zeer negatief is. Als men bij de aankoop van woningen tot 750.000 (!!!) euro hulp nodig hebben voor de aanschaf is het overduidelijk dat vrijwel de gehele keten het eigenlijk niet meer kan betalen zonder hulp. Dat is geen klassieke zeepbel meer, maar dit wordt een catastrofe waarbij de problemen van de afgelopen jaren gaan verbleken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, mijn fout. Kinderen zijn ook bevolking, dus werkelijke vermogen per volwassene zou nog hoger zijn en daarmee de rato vermogen>bruto inkomen nog verder uit elkaar. Dat maakt het beeld nog minder realistisch.

      Verwijderen
  2. Het enige dommere plan dat ik zou kunnen bedenken is dat we gratis geld gaan uitdelen door de geldpers open te zetten.

    Maar 20% van elke hypotheek achtergesteld renteloos ter beschikking laten stellen door de overheid zou op de tweede plaats komen op de domme plannen lijst.

    Ik sluit me aan bij reageerder 1: een ramp die zijn weerga niet kent.

    BeantwoordenVerwijderen