vrijdag 25 oktober 2013

Het gaat weer beter!

Vorige week maandag ben ik begonnen met een rondje langs de velden. In twee weken tijd naar elke provincies om daar het gesprek aan te gaan met onze makelaars en taxateurs. In deze dagen heb ik een kleine driehonderd collega’s ontmoet en gesproken, zeer waardevol en leerzaam. Dit, ter voorbereiding op het samenstellen van ons beleidsplan voor 2014: wat gaan we voor de VastgoedPRO leden doen in het komende jaar.

Voorwaarde
De enige wijze waarop je dit kan opstellen is als je van twee zaken op de hoogte bent. Wat speelt er in de markt in algemene zin en hoe willen de VastgoedPRO makelaars en taxateurs dat daar op ingespeeld wordt. Wat zijn hun belangen en verwachtingen op dit moment en hoe gaat zich dat ontwikkelen in het komende jaar en de jaren daar opvolgend. Bottom up beleidsvoorwaarden absorberen in goed Nederlands. Twee keer per jaar doe ik zo een ronde door Nederland.

Status
Het meest waardevolle is dat je hoort wat er leeft in de markt. Dat je uit eerste hand hoort hoe de Vastgoedmarkt zich lokaal, regionaal en provinciaal ontwikkelt en ten toon spreidt. En ik ben echt blij om te kunnen zeggen dat de vlag er toch echt heel anders bij hangt in vergelijking met dezelfde exercitie in heet voorjaar. Of hangt, zeg maar gerust fier wappert.

Begin 2009
Eigenlijk vanaf het eerste kwartaal 2009 hoorde ik langzaam maar zeker steeds meer negatieve geluiden. Begonnen in 2009 met de woningmakelaars die het eerst merkte dat er stagnatie was op de markt tot en met  begin dit jaar dat de agrarische collega’s toch ook de gevolgen merkten van het terugtreden van de overheid op infrastructurele projecten. Ik zag echter nu dezelfde collega’s er heel anders bijzitten.

Najaar 2013
Over de gehele linie, in bijna elke provincie, hoorde ik positieve geluiden. Agenda’s staan weer voller. Het aantal bezichtigingen neemt echt aanzienlijk toe. Taxaties worden weer meer gevraagd. Banken lijken iets minder moeilijk te doen. Maar het belangrijkste, de consument is optimistischer. Het sentiment onder de Nederlander, in ieder geval de Nederlander met een veranderende  woonwens, wordt positiever.

Investeren
Een heel veel gehoord geluid, is dat men oprechte belangstelling ontdekt bij bezichtigingen. Op de vraag of men het eigen, huidige huis al verkocht heeft wordt nog heel veel nee gezegd. Maar dit zijn dus de mensen die binnenkort toch de markt op gaan en komen. Hierin ziet men door heel het land heen dat er weer belangstelling ontstaat, mensen zien weer kansen. Verkopers waren er zat de afgelopen kwartalen, nu ontwaart men weer potentiƫle kopers.

Ervaring
Na twee weken ben ik weer terug op het clubhuis van VastgoedPRO met een goed gevoel. We hebben positieve zaken kunnen delen met de leden, positieve ontwikkelingen over de vereniging. En daar tegenover staan positieve geluiden van de leden zelf, het gaat weer wat beter. Een goed begin van het weekend,
TGIF!
Ed

1 opmerking:

 1. Dag Ed,
  Het is onbegrijpelijk dat de markt zo snel kan veranderen. In augustus niets verkocht en in de laatste twee maanden maar liefst 18. Drie woningen zelfs boven de vraagprijs en vijf woningen binnen een week. Het is werkelijk niet te geloven.
  En komende weken weer een volle agenda.
  Ik kan mijn geluk niet op.
  Prettig weekend.

  BeantwoordenVerwijderen