vrijdag 4 oktober 2013

Huizenprijzen 2014

Deze week waren er een aantal positieve berichten over de woningmarkt te horen, onder andere op basis van de VEH index. Deze geeft al negen maanden achter elkaar een positieve tendens aan, wat een goeds teken is. Uiteraard zijn er altijd azijntypes die zeggen dat het van heel slecht naar slecht gaat. Okay, van 70 naar 73 gestegen is hoopvol en 100 is neutraal positief, en het is waar dat we er nog niet zijn. Toch hoor ik van mijn achterban voorzichtig positieve cijfers, ook met het vooruitzicht van de Nationale Open Huizen Route morgen.

Zuur
Kijk je op sommige gremia en sites, dan zie je sommige extreem negatieve postings, bijvoorbeeld op de huizenmarktzeepbel site. Als ik die jongens moet geloven worden huizen gratis, een oneindige daling van prijzen en transacties lijkt wel een doel te zijn. Toch blijf ik van mening dat men daar helemaal fout zit, alles wat naar beneden gaat, gaat uiteindelijk weer omhoog. En vice versa.

Markt
Wat wel een feit is, is dat dé Nederlandse woningmarkt straks ophoudt te bestaan. Er zal sprake zijn van segmenten en regio’s, met onderling extreme verschillen. De berichtgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving eerder deze week was hierin toonaangevend.

Verschuiving
We weten allemaal dat de nieuwbouw al jaren stilligt. En dat het onttrekken van voorraad uit de markt (sloop etc) crescendo doorgaat. Beetje bij beetje komt er steeds minder aanbod beschikbaar. Tegelijkertijd stijgt het aantal huishoudens in Nederland. Maar het Planbureau meldt nu ook een bevolkingsgroei van 650.000 mensen de komende jaren. En die mensen hebben nu eenmaal de neiging om onderdak te wensen, te willen wonen. De vraag is alleen straks: waar en tegen welke kosten.

Grote steden
Hierbij gaat ook nog eens gelden dat er niet alleen een absolute groei in inwoners komt, er komt ook nog een trek naar de grote steden ten koste van de periferie. En wat is er al niet zo veel beschikbaar in de grote steden? Juist, goede en betaalbare woningen. Nu hoef je volgens mij geen econoom te zijn wat dit gaat inhouden de komende jaren.

Vraag en aanbod
Het is dus vrij voorspelbaar dat op niet al te lange termijn de prijzen van woonobjecten inde grootstedelijke gebieden gaan stijgen, dat deze gaan hard stijgen En door beperkte beschikbaarheid zal dit ook invloed hebben op de satelliet gebieden van de grote steden. Wat een trieste ontwikkeling is voor huizenbezitters in de periferie, maar wel een onvermijdelijk feit. Ik ben benieuwd wat we de komende dagen gaan zien aan ontwikkelingen bij alle opzen huizen activiteiten. Vaak een goede voorbode!
TGIF

Ed

7 opmerkingen:

 1. Met dalende koopkracht en dalende leencapaciteit komende jaren zullen huizenprijzen niet omhoog gaan, zelfs niet als ze al schaarser worden. Mensen gaan dan wel samenwonen of langer bij pa en ma blijven of gaan toch buiten de stad wonen of blijven langer op hun studentenkamertje wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou zeggen, kijk eens in de Koninklijke Bibliotheek in de kranten van eind jaren 70. Daar wordt ook steeds maar weer geroepen dat er schaarste is, en even zo goed storte de markt toen in. Schaarste of geen schaarste. Het heeft met betaalbaarheid te maken.
  Wie zijn geschiedenis kent, kent zijn toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anders dan eind jaren 70 zijn de huizenprijzen nu al fors gedaald bij een gemanipuleerde lage rente. Wat zou er gebeuren als die lage kunstmatige rente onhoudbaar wordt?

  Als men het boeren verstand gebruikt....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. er staan toch nog genoeg onverkochte- want te duur en onbetaalbare- appartmenten te koop.. die gaan gewoon in de verhuur- en dat doen niet alleen particulieren maar juist ook ander vastgoed jongens van jouw club.. merendeel allemaal bouwmakkers die een graantje wilde meeprikken van de bouwboom op kosten van het algemeen..
  dus schaarste? nee hoor.. vraag je eigen club maar..ze kunnen de stenen niet kwijt..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja ED heeft een belang en die jongens van HZ ook . Feit is dat de huizenprijzen nu scherp bepaalt worden door de regels , LTV. Dat was nog niet eerder . Geen vraag-en aanbod situatie derhalve .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jos Koets verwoordt het mooi:
  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/hoera-de-open-huizen-dag-99750.asp

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/een-op-vijf-verkoopt-woning-om-te-kunnen-huren/

  mensen willen dus verkopen om aansluitend te gaan huren...
  komt uit de eigen klub..
  zie hier: Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarstijdschrift ‘Vastgoed’ en de website kijkmijnhuis.nl.

  BeantwoordenVerwijderen