woensdag 9 oktober 2013

Normatief handelen en Erecode

Makelaars en taxateurs, in ieder geval die aangesloten zijn bij een van de koepelorganisaties, werken met een Erecode. Dat lijkt voor buitenstaanders misschien wat vaag, maar hier ligt een wezenlijk onderdeel inzake integriteit en correct normatief handelen. Makelaars committeren zich er aan om volgens deze Erecode te werken en zijn hier ook op aanspreekbaar. Door hun klanten, door collega’s, door stakeholders en door hun vereniging.

Gedrag
Is dit een garantie? Nee, natuurlijk niet. Niets menselijks is makelaars en taxateurs vreemd en er is niet een beroepsgroep die 100% deugd. Overal vinden incidenten plaats en gebeuren zaken die niet correct zijn, dus ook bij makelaars. Laat ik eens een geval met u delen en u naar uw mening vragen. We beginnen heel breed, een parallel bij een ander beroep.

Fout?
Stel, een accountant werkt bij een groot kantoor in Amsterdam. In de vestiging in New York is een accountant betrokken bij publicatie van jaarcijfers die onjuist zijn. Aandeelhouders hebben hierdoor forse schade. De FED grijpt hard in. Neemt u dit deze accountant in A’dam kwalijk? Waarschijnlijk niet.

Niet fout?
De medische staf in een ziekenhuis wordt er mee geconfronteerd dat het ziekenhuis op een bankroet afstevent door wanbeleid van de bestuurders. Die blijken graaiers te zijn en meer belang hebben voor de eigen portemonnee dan voor het ziekenhuis. De Inspectie onderneemt gerechterlijke stappen tegen de bestuurders, deze worden vervolgd en veroordeeld. Wat is uw eerste mening, zitten deze specialisten fout?

Ook niet fout?
Een woningcorporatie heeft een eigen makelaarspoot. De bestuurder van de corporatie verrijkt zichzelf, Masserati’s, pensioenvoorzieningen, afkoopsommen, ongehoord. Het OM start een onderzoek en gaat over tot vervolging. Spreekt iemand de makelaars van deze corporatie hierop aan?

Maar deze?
Een makelaar werkt in loondienst bij een makelaarskantoor, waar de eigenaar wel over geld, maar niet over diploma’s beschikt. Dit manco dekt hij af door drie makelaars in dienst te nemen, die runnen de tent. En die doen braaf hun werk en zijn lid van een koepelorganisatie. Op persoonlijke titel. Het kantoor draagt de naam van de eigenaar. De eigenaar van de zaak wordt aangehouden en veroordeeld voor drugshandel en hennepteelt in verhuurde panden. Plus verhuur aan illegalen, verhuur aan prostituees. NHG schade, hypotheekfraude, alles er op en aan. En de eigenaar draait vervolgens het gevang in.

Gevolg
De makelaars treffen geen blaam. Doen keurig netjes hun werk en nog succesvol ook. Maar ze zijn wel verbonden aan een kantoor, waarvan de eigenaar veroordeeld is en niet zo een beetje ook. Vastgoedfraude en drugsfraude. Ter goede naam en faam wordt dan wel moeilijk. Wat moeten deze collega’s? De hypotheek moet betaald worden en de banen liggen niet voor het oprapen? Wat moet hun koepelorganisatie? Royeren? “Dwingen” ontslag te nemen? Moeilijk!

Intuïtief
Gevoelsmatig zullen de meesten bij de eerste situaties niets van de werknemers / makelaars verwachten. Toch zijn de casussen eigenlijk identiek, alleen zitten er vele (management) lagen tussen. En bij het laatste geval krijgen we toch allemaal wel wat jeuk en zou je als makelaar daar eigenlijk niet aan verbonden willen zijn. Maar wat voor een besluit moet hier nou genomen worden?

Ed

1 opmerking:

  1. Ed, je schrijft dan wel dat de makelaars geen blaam treft maar kan dat op een dergelijk kantoor? Zijn de drie makelaars echt niet betrokken geweest bij de malversaties. Hebben zij geen "verkeerde" taxaties opgemaakt, hebben ze de antecedenten van de foute huurders wel op een juiste wijze nagetrokken? Of was dat allemaal het werk van de kantooreigenaar? En hebben de makelaars niets ontdekt van al het gedoe? Als dat wel het geval was geweest, dan hadden ze, zeker waar het gaat over hypotheekfraude, aan de AFM/NHG/VGP/NVM/VBO-bel moeten trekken.
    Als ze echt geen enkele blaam treft, dan zouden ze de kans moeten hebben om verder te kunnen werken als gecertificeerd makelaars. Misschien wel met steun het kantoor overnemen en van naam veranderen. Maar royeren is in die situatie, n.m.m. niet aan de orde.

    BeantwoordenVerwijderen