vrijdag 8 november 2013

Duurzaam wonen

Gisteren hield de Nederlandse Vereenging van Bouwers en Ontwikkelaars haar jaarcongres met als thema “Hoe organiseren we ons uit de crisis”. Een boeiende en inspirerende paneldiscussie onder leiding van Felix Rottenberg ontspon zich, met interactie vanuit de aanwezigen. In het panel zaten economen, journalisten, ontwikkelaars, architecten, arbeidsdeskundigen. Brede disciplines die de focus hadden op innovatie.

Nieuws
Wat opviel was een aantal aspecten. Als eerste Marijn Snijders die de mythe doorbrak dat er geen geld is voor investeren in de bouw. Onzin. Het bulkt van het geld, alleen niet voor verkeerde projecten en oude concepten. Met meerdere buitenlandse investeerders zoekt hi naar projecten die innovatief zijn, die kansrijk zijn. En dan praat je niet over klein bier, nee dan praat je over miljoenen projecten van 1000 woningen en meer. Deze investeerders kijken steeds meer naar de Nederlandse markt, omdat wonen hier een probleem wordt.

Nog meer
Op dit feit ging ook Mathijs Bouman, RTLZ en FD, verder, die haarfijn wist te omschrijven waar het mis gaat in de Nederlandse woningmarkt. Die omschreef hoe het tekort op de NL markt zich de komende jaren zal etaleren en zal leiden/lijden tot sterke prijsopdrijving en gebrek aan woonruimte op maat. Ook hij zag het gebrek aan lef en vernieuwing in de woningmarkt, ook aan de bouwzijde, als probleem. Maar de gemeentes met haar grondposities, de grondprijzen, daar zat de kern van de problemen van nu en straks.

Uitsmijter
Maar wat echt een nadenker was, was het betoog van Jan Willem van de Groep. In zijn visie komt er de komende jaar een megastrijd tussen bouw en energie. Zijn berekening was even simpel als doeltreffend. Per jaar wordt er door huishoudens 13 miljard euro aan energiebedrijven overgemaakt. De komende 20 jaar zal er, als we zo doorgaan, 260 miljard euro door de schoorsteen verbrand. En hier wordt niet over gepraat, nee, dit wordt maandelijks per automatische incasso zonder morren overgemaakt. €2000 per huishouden, kassa.

Bouw
De bouw moet meer en meer zich er op gaan focussen dat deze gelden niet naar de energiebedrijven gaan, maar naar de bouwondernemingen. Naar duurzaam ondernemen, naar energiezuinig bouwen. Nu is het al mogelijk om woningen te bouwen met een bijna 0% extern verbruik. Er worden op dit moment in Duitsland woningen opgeleverd met een vaste energieprijs. Maandelijks €35, vast voor de bestaansduur van de woning. Als 10% van die energiegelden worden aangewend, 1.3 miljard per jaar, dan gaat de markt verschuiven

Zinvol
De discussie was boeiend en onderhoudend. En een ieder moet er maar eens over nadenken, wat als de bouwers de concurrenten worden van de energiereuzen. Wat als er jaarlijks 13 miljard wordt geinvesteerd in duurzaam wonen? Of de helft? Hoe gaat ons leven er dan uitzien?
TGIF,

Ed

1 opmerking:

  1. 'dan praat je over miljoenen projecten van duizenden woningen'

    Dat is inderdaad geen klein bier Ed, dat zijn miljarden woningen! Ik heb er nu al zin in!

    BeantwoordenVerwijderen