vrijdag 22 november 2013

Ontwikkelingen taxatiemarkt

Afgelopen zaterdag, de 16e, was best een belangrijke dag voor een groot aantal taxateurs in Nederland, terwijl die er waarschijnlijk in het geheel niet van op de hoogte waren. Die kans was groot. Op deze dag vergaderde de General Assamblé, de Algemene Ledenvergadering,  van TEGoVA, The European Group of Valuation Associations.  Een delegatie van VBO Makelaar was daar aanwezig, ik was aanwezig namens VastgoedPRO.

Reden
VastgoedPRO had het lidmaatschap aangevraagd van TEGoVA, die aanvraag moest gepresenteerd worden aan de aanwezig leden, afkomstig uit 19 Europese Lidstaten. En VBO Makelaar, reeds lid van TEGoVA, deed aan accreditatie verzoek om de REV titel te mogen uitreiken aan leden die hun opleiding volbrengen. REV staat voor Recognised European Valuer.  Beiden zijn we hierin geslaagd, wat goed is voor de markt. Met complimenten ook aan VBO Makelaar, die het voor elkaar kregen om binnen een jaar te voldoen aan deze accreditatie eisen, een ware inspanning en prestatie!

Vanzelfsprekend
Het lidmaatschap van TEGoVA is een van de primaire waarborgen om te kunnen voldoen aan EVS, European Valuation Standards, bij taxaties. Met name voor commercieel vastgoed zal dit vanaf volgend jaar steeds meer worden geëist, minsten drie banken eisen dit nu al. Dat Nederlandse organisaties lid kunnen worden van deze Europese koepel is niet vanzelfsprekend. Want, een van de beginselen van EVS is dat de taxateur volledig onafhankelijk zijn werk dient te kunnen voldoen en derhalve niet betrokken is bij transacties. En daar zit toch wel een knelpunt.

Duaal
Nederland is een van de weinige landen waar de makelaar en taxateur in 1 persoon verenigd kunnen zijn. EVS staat dat niet toe. En eerlijk gezegd, de stelling dat de makelaar per definitie subjectief is en de absoluut taxateur objectief moet zijn, is wel een juiste. Een makelaar dient de belangen van zijn opdrachtgever te behartigen, als die een object met een waarde van 100 kan verkopen voor 101, dan moet die dat doen. Maar de taxateur zal altijd onafhankelijk de waarde op 100 stellen. Vandaar dat er toch met een opgetrokken wenkbrauw naar de Nederlandse markt wordt gekeken. Maar goed, zoals gezegd, het lidmaatschap werd toegekend, wat goed is voor onze leden.

Impact
Nu zal men misschien denken “so what”, maar dit EVS of IVS gaat een groot gevolg hebben voor de taxateur. In de commerciële markt, het bedrijfsmatig vastgoed nu al. Maar vanaf 2016 ook voor de woningmarkt. In december stemt het Europese parlement over de European Mortgage Directive, onderdeel van de Consumer Protection Act.  Deze EU regels gaan mede bepalen waar de taxatie voor hypotheken aan moeten voldoen en u voelt hem mogelijk  al aankomen. Deze taxatie zal opgesteld moeten worden conform EVS of IVS, waarbij een taxateur zal moeten kunnen aantonen dit ook te waarborgen. En laat nou net het lidmaatschap van een beroepsorganisatie, aangesloten bij TEGoVA, hiervoor een uitkomst bieden, of het voeren van de titel REV.  In ieder geval zijn door VastgoedPRO (en VBO Makelaar) hiervoor de eerste stappen gezet. Het was mee een weekje wel,
TGIF,

Ed

1 opmerking:

  1. Super gedaan en geregeld Ed en andere VastgoedPro medewerkers. Mag ook weleens gezegd worden.

    BeantwoordenVerwijderen