maandag 31 januari 2011

Nut en noodzaak prijsdaling onroerend goed

Ik ga er een beetje van uit dat u het OESO rapport heeft gelezen wat eerder deze week uitkwam, over de status van de woningmarkt in Europa. Voor alle zekerheid plaats ik deze toch nog even onderaan, mocht u deze kwijt zijn geraakt. De Nederlandse markt komt hierbij uitgebreid aan de orden en de commentaren zijn vrij duidelijk. Het werkt niet zoals het zou moeten werken in het Kikkerlandse.
Oud nieuws
Maar ik denk dat we met z’n allen die conclusie ook al getrokken hebben, dat de dynamiek zeer fragiel is blijkt wel de afgelopen 24 maanden. Met een tragisch laag aantal transacties in 2010 voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw, ligt de markt volledig hijgend in de touwen. Murw gebeukt en bont en blauw, maar zeker niet Knock Out.
Buitelen
Links en rechts vallen de commentatoren over elkaar heen wat de oplossing is om de Nederlandse OZ markt weer op stoom te krijgen. Vrijwel alle opties zijn denk ik wel benoemd, de kranten hebben er bol van gestaan. En eerlijk gezegd denk ik dat iedereen gelijk en ongelijk heeft. Alleen de samenhang ontbreekt, net als het Gouden Ei. En die is er denk ik ook niet. Neem alleen al die verschillende hoogleraren die compleet tegenovergestelde adviezen geven over de markt. Wat de één adviseert is het doemscenario van de ander. Laat ik eens een voorbeeldje nemen.
Korting
Aan sommige kanten van het pallet wordt genoemd dat een massale prijsdaling van onroerend goed dé oplossing is. Gooi er 25% van af en iedereen heeft het morgen weer stervens druk. Missc hien wel, misschien niet. Prijsverlaging komt op mij altijd over als het advies van een slechte verkoper of de strategie van de aanbieder van een product zonder toegevoegde waarde. Bezine bij de één rijdt net zo lekker als bij de ander, dus kijk je alleen naar de prijs. Behalve als je tank bijna leeg is dan is de nood hoog.
Prijsdaling
Want ook het verhaal van lagere prijzen is maar ten dele een oplossing. Voor hen die een eerste aankoop willen gaan doen klinkt dit als muziek in de oren. Die zullen zeker positief worden beïnvloed in hun besluit. Maar wat als u uw huis net vijf jaar geleden hebt gekocht en groter wil gaan worden? U hebt waarschijnlijk uw kosten er nog niet eens uit, dus nu verkopen met 25% lagere opbrengst betekent keihard verlies. Dus gaat u over tot verkoop en aankoop? Nee, u wacht het wel af, met verlies verkopen doe je alleen als het moet. En de mensen met vette overwaarde dan? Ook daar zou zo maar kunnen gelden dat die denken “nu even niet”, die zien de dollartekens wel over een korte periode verschijnen. What goes down, will go up.
Starters
Dus de enigen die hier echt baat bij zullen hebben zijn de starters, die een eerste huis aanschaffen. Voor hen worden de lasten lager. Maar de doorstromers? Volgens mij gaan daar amssaal de hakken in het zand en blijft ieder wachten op de dingen die komen gaan. Alleen professionele beleggers durven te verkopen met verlies, de rest hoopt op winst en blijft zitten waar die zit. Dus voor elk argument waarom wel iets dé oplossing zou zijn, zijn er zat argumenten te verzinnen waarom dat het niet is.

Ed

OESO rapportage Huizenmarkt 2011

1 opmerking:

  1. Omwille van de discussie, zie onderstaande link.

    http://www.descherpepen.nl/2011/huis-kopen-een-slimme-zet/

    Jan-Michiel Otter
    Otter Makelaardij
    Makelaardijwinkel.nl

    BeantwoordenVerwijderen