vrijdag 25 maart 2011

CBS data en uitverkoop

Maandag publiceerde het CBS de ontwikkelingen in de woningmarkt over februari 2011. Uiteraard duiken de media hier direct op, helemaal als in eerste instantie lijkt dat het slecht nieuws is. Immers, goed nieuws is geen nieuws. Ik weet niet of u iets verder hebt gelezen dan de koppen, mag ik u iets op weg helpen met het nader verdiepen van de cijfers?
Feiten
Gemeld werd dat er in februari dit jaar sprake is van een prijsdaling in de markt. Over de gehele linie is de prijs van woningen met 1.6% gedaald ten opzichte van februari 2010. Dit is wat breed uitgemeten werd in de kranten. Maar kijk eens verder. Dan zie je dat de prijsontwikkeling ten opzichte van januari vrijwel gelijk blijft, nauwelijks 0.2% verschil. Dat betekent dat maand op maand de prijzen vrijwel gelijk zijn. Neem je de prijscurve sinds de start van de financiƫle crisis, dan zie je een V vorm. En in die V vorm, zitten we rechts boven in de curve. Dat is bemoedigend.
De markt
Maar het gaat niet alleen om de prijzen om de markt te kunnen duiden. Het gaat ook om de transacties en de omstandigheden. Op dit moment staan er ruim 220.000 objecten te koop, in februari zijn er circa 10.000 objecten verkocht. Dat betekent dat elke koper kan kiezen uit 20 woningen: het aanbod is groot. En in een markt met veel aanbod, is het voorspelbaar dat de prijzen onder druk staan. Zorgelijk zou het pas zijn als er weinig aanbod is en de prijs daalt, dat is een slecht teken. Dus de prijsdalingen, niet zo veel aan de hand. Na bijna twintig jaar van vrijwel onafgebroken groei, met een dipje begin 2000, is een kleine correctie niet vreemd.
Transacties
Maar wat er tegelijkertijd gebeurt, is dat het aantal transacties fors toeneemt. Maar liefst 8% meer in februari. En kijk je wat nader naar die groei, dan zie je nog meer opvallende zaken. Gemeld werd bijvoorbeeld dat in Noord Brabant de prijzen het sterkst daalden. Okay, dat klopt, maar kijk eens naar de transacties. Vrijstaande huizen werden in Noord Brabant met een toename van 14% verkocht. En appartementen toonden een groei van 26% in transacties!! Dat zijn toch wel indicatoren dat de markt weer in beweging begint te komen.
Koopjesjagers
De CBS data tonen de transacties opgenomen in het Kadaster, de overdracht van het object heeft dan plaatsgevonden bij de notaris en is van eigenaar gewisseld. Deze data lopen altijd iets achter bij die van ons, wij monitoren het tekenen van de koopakte. Tussen het tekenen van de koopakte en het transport bij de notaris, de oplevering, kan wel een paar maanden zitten. De CBS data tonen aan dat de spurt van eind vorig jaar, concreet is geworden. Veel consumenten hebben gewacht met kopen op meer zekerheid. Den haag is nu duidelijk: geen gemor aan de hypotheekrente. De hypotheekrente blijft historisch laag, ondanks dat deze licht stijgt. Er is veel aanbod en de prijzen zijn in de afgelopen twee jaar tussen de 6 en 10% gedaald. Mensen zien nu hun kans en slaan toe. Zouden er koopjesjagers aan het toeslaan zijn?
TGIF,
Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten