donderdag 12 januari 2012

Belastingen 2012

Vandaag een luie blog. Via van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen kreeg ik een nieuwsbrief met de impact van de belastingmaatregelen en wijzigingen voor 2012, welke ik graag met u deel. Altijd handig.
Eigen woning
De waarde van huizen is de afgelopen jaren lichtelijk gedaald. Het percentage voor het eigenwoningforfait is daardoor verhoogd. Het forfait gaat voor woningen met een WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.040.000 omhoog van 0,55 naar 0,6%. Het eigenwoningforfait is een fictief inkomen uit het huis dat bij het inkomen moet worden opgeteld voor de berekening van de inkomstenbelasting. Het is vooral bedoeld om het voordeel van hypotheekrenteaftrek kleiner te maken. Huizen met een WOZ-waarde van meer dan € 1.040.000 vallen in een hoger tarief. Het forfait geldt niet voor mensen met een lage of geen hypotheek.
Behoud hypotheekrenteaftrek
De maximale termijn van behoud van hypotheekrenteaftrek bij verkoop van de voormalige eigen woning is drie jaar. De termijn geldt nog voor het belastingjaar 2012. Dit betekent dat als de woning in 2009 te koop is gezet, voor die woning nog recht op hypotheekrenteaftrek bestaat in 2012. De maximale termijn voor het verkrijgen van hypotheekrenteaftrek voor de nog leegstaande toekomstige eigen woning (bijvoorbeeld in aanbouw) is ook drie jaar. Ook dat geldt voor het belastingjaar 2012. Dit betekent dat in 2012 recht op hypotheekrenteaftrek bestaat voor een leegstaande woning die uiterlijk in 2015 de eigen woning (hoofdverblijf) zal worden.
Herleven hypotheekrenteaftrek
Sinds 1 januari 2010 kan de hypotheekrenteaftrek voor de te koop staande voormalige eigen woning herleven na een periode van tijdelijke verhuur. De hypotheekrente kan na de verhuur nog worden afgetrokken tot maximaal de resterende termijn van de verhuisregeling. Dat de hypotheekrenteaftrek kan herleven na tijdelijke verhuur van de voormalige eigen woning geldt tot en met jaar 2012.
Giftenaftrek
Giften zijn aftrekbaar als zij zijn gedaan aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Aftrek is alleen mogelijk als de bedoelde instellingen door de Belastingdienst als ANBI zijn aangemerkt. Vereist wordt dat de instelling is gevestigd in de EU, de Nederlandse Antillen, Aruba of een aangewezen mogendheid. De lijst met aangewezen instellingen is te vinden op www.belastingdienst.nl. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar, zonder drempel en plafond. Deze giften moeten wel in een bij de notaris opgemaakte akte zijn vastgelegd voor een periode van tenminste 5 jaar. Voor giften die niet in de vorm van periodieke uitkeringen zijn gedaan (de zogenaamde andere giften) geldt een drempel van € 60 of als dat meer is dan 1% van het verzamelinkomen (vóór toepassing van de persoonsgebonden aftrek). Tevens geldt voor deze andere giften een maximum van 10% van dat inkomen. Bij partners geldt dat zij hun andere giften en hun verzamelinkomens moeten samenvoegen. Giften die de vorm hebben van het afzien van een vergoeding van kosten voor vervoer per auto, anders dan taxi, worden in aanmerking genomen voor € 0,19 per kilometer. Het afzien van een kostenvergoeding, bijvoorbeeld door een vrijwilliger, kan onder voorwaarden worden aangemerkt als aftrekbare gift. Deze voorwaarden zijn per 1 januari 2012 opgenomen in de wet.
Vanaf 2012 zijn er een aantal wijzigingen in de giftenaftrek:
  • een gift aan een ANBI die is aangemerkt als culturele instelling kan in aanmerking worden genomen voor 1,25 keer het bedrag van een gedane gift. Deze extra aftrek wordt toegepast over maximaal € 5.000 van de aan culturele instellingen gedane giften
  • eenmalige giften aan een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) zijn onder voorwaarden aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Voorbeelden van SBBI's zijn muziekverenigingen, sportverenigingen, buurthuizen, ouderenverenigingen en scoutinggroepen.
  • als een herroepelijke gift wordt herroepen, wordt deze bij het inkomen opgeteld als voor deze gift eerder giftenaftrek is genoten.
Erfbelasting 2012
De vrijstellingen voor de erfbelasting zijn gelijk gebleven aan die van 2011. Dat is opmerkelijk omdat in het verleden deze bedragen telkens voor de inflatie werden gecorrigeerd.
  • De echtgenoten/partners houden een vrijstelling van € 603.600
  • De kinderen en kleinkinderen € 19.114
  • De ouders € 45.270
  • Zieke/ gehandicapte € 57.432
  • Overige verkrijgers € 2.012
Schenkbelasting 2012
Hetzelfde geldt voor de schenkbelasting. Ook hier zijn de bedragen voor de vrijstellingen gelijk gebleven aan die van het jaar 2011.
  • De kinderen houden een vrijstelling per kalenderjaar van € 5.030
  • Kinderen van 18-35 jaar eenmalig € 24.144
  • Idem wanneer schenking wordt aangewend voor aankoop huis of dure studie € 50.300
  • Overige verkrijgingen € 2.012
Tarieven
In de tarieven voor de erf- en schenkbelasting heeft ook een opmerkelijke wijziging plaatsgevonden. In de tariefgroepen is niets gewijzigd. Alleen het omslagpunt van 10% naar 20% voor echtgenoten en partners, zo ook van de andere tarieven is voor 2012 vastgesteld op € 115.708 (was € 118.708).
Overdrachtsbelasting
Vol spanning wordt de voorjaarsnota van het Kabinet Rutte afgewacht. Verwacht wordt dat nadere mededelingen komen ten aanzien van de tijdelijke maatregel, waardoor de overdrachtsbelasting gedurende een jaar van 6 naar 2% is verlaagd voor woonhuizen. In verband met de wijziging van het huwelijksgoederenrecht per 1 januari 2012 is voor een aantal verrekeningen tussen echtgenoten waarbij aan een soort economische eigendomsoverdracht kon worden gedacht, vastgesteld dat er geen overdrachtsbelasting verschuldigd is.
Leuker kunnen we het niet maken.

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten