maandag 16 januari 2012

Verhuur te koop

Afgelopen zaterdag waren er in ‘mijn ‘krant twee ingezonden stukken te lezen inzake de woningmarkt, beiden vanuit een geheel ander perspectief. Het ene artikel was geschreven door mevrouw Betty de Boer, Lid Tweede Kamer namens de VVD. Het andere artikel was geschreven door de heer Ronald Papping, directeur van de Woonbond, de belangen vereniging van huurders.
Visie
Volgens de mening van mevrouw de Boer is het kunnen kopen van een huurwoning een goed liberaal uitgangspunt, passend bij de uitgangspunten van de VVD. Mag ik wat argumenten uit het epistel van mw. de Boer aanhalen. Als eerste is daar de groei van het eigen woningbezit. Sinds 1985 van 42% naar 55%. Maar de groei zit vooral bij de hogere inkomens. Terwijl eigen vermogensopbouw middels woningbezit juist voor lagere inkomens belangrijk is.
Corporatiebezit
Hier zag ik een goede redenering. De BV NL heeft circa 7 mio woningen, waarvan 3 mio huurwoningen. Maar liefst 2.2 mio zitten in de sociale sector: 32 % van het gehele bestand. Maar, slechts 1.5 mio huishoudens heeft een laag inkomen, ruim 700.000 sociale huurwoningen worden bewoond door mensen die daar helemaal niet thuis horen. Dus een eerste aanzet tot verkoop van corporatiebezit zou daar al moeten liggen. Let op een kooprecht, geen koopplicht.
Andere visie
Het betoog van de heer Paping kan ik op internet niet zo snel voor u vinden, wel zijn soortgelijke visie op de Aedessite. In zijn ingezonden artikel beschreef hij hoe moeilijk het al is voor huurders om aan bod te komen. Door de verkoop, misschien wel massale verkoop van aantrekkelijke woningen, blijven de winkeldochters en kneusjes over. De toch al moeilijke positie voor hurders zou onmogelijk worden.
Starters
Je zal maar een startende huurder, wil;len gaan samenwonen en samen net boven de sociale grens zitten. Wat moet je dan was zijn vraag. En hypotheek krijg je niet. Geen vast contract, net te laag inkomen, de banken zijn terughoudend. Maar huren in de sociale sector mag boven de €33k ook niet meer. Daar zit je als tweeverdieners als snel boven Wat moet je dan? De particuliere sector? Wachttijden die bijna een mensenleven overschrijden, zo erg is dat in de randstad. Stoppen dus met de uitverkoop van de sociale sector.
Gevolg
Ik ben van mening dat beiden een goed betoog hebben wat inhoudelijk goed onderbouwd is. Natuurlijk gun je een ieder een perfecte woonomgeving, huur of koop. Maar wat zullen de gevolgen zijn als er 75% van 2 mio corporatie woningen, 1.5 mio woningen op de markt komen, in de verkoop. Zal dit niet een gigantisch marktverstorend effect hebben? Zelfs als panden met voorbehouden als Koopgarant worden verkocht, zal dit een groot luxerend effect hebben. Ik weet niet of de markt dit wel kan opvangen. De mobiliteit is al zo laag, die kan dan wel eens nog meer onder druk komen te staan.

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten