woensdag 21 november 2012

EPA Soap

Het begint zo een beetje op een soap serie te lijken, de discussie rondom het EPA label. Ik geloof dat al vanaf 2007 dit onderwerp op de agenda staat en telkens komen er nieuwe deadlines en invoeringsdata. De meest recente is dat per 1 januari 2013 het sanctioneringsbeleid van kracht moet worden. Geen label, dan geen passeren van de akte bij de notaris als sanctie, een verkoopverbod. Maar, let op collega’s, vanuit Brussel wordt al vanaf 2008 geëist dat dit label gebruikt wordt. De Nederlandsche Leeuw brult dus in deze vol ongehoorzaamheid tegen de EU wetgeving!

NJET!
Echter, gisteren heeft de Tweede Kamer de invoering van deze methodiek met een forse worp de prullenbak ingegooid, men gaat hiermee niet akkoord. De hele polemiek rondom dit dossier wordt steeds meer bijzonder, er was nu sprake van tweedeling en onduidelijkheid ten top. Laat ik voorop stellen, in mijn ogen is een EPA label een indicatie over de mate van energieverbruik van een huis een goed iets. Je kan dit maar beter weten, toch? Maar laten we eens kijken wat er nu allemaal begint te verschuiven.

Azijn versus honing
Als eerste schiet de overheid, traditioneel in een sanctie beleid. In plaats van dat nou gestimuleerd wordt om een label beschikbaar te hebben, schiet men in het ‘bekeuringen’ spasme. Sowieso al niet slim als er niet goed wordt uitgelegd wat het doel is. Maar als je gaat dreigen met sancties, moet je die ook kunnen uitvoeren. En de EPA politie is ver te zoeken, nu ook al de Animal Cops zijn afgeschaft.

Momentum
Wat er in praktijk moest gebeuren, was dat er een Energiecertificaat aanwezig moet zijn bij het passeren van de akte. In principe een zinloze actie. Op het moment dat je een huis koopt moet duurzaamheid een rol spelen. Het EPA certificaat zou dus onderdeel moeten zijn van de besluitvorming op het moment van aankoop. Niet pas een paar maanden later, als er gepasseerd wordt.

Verschil
Maar in de nieuwe regelgeving zou er sprake zijn van een tweedeling. Verkoop je het huis via een makelaar, dan zou een EPA label aanwezig moeten zijn in het dossier van de makelaar. Maar verkoop je het huis als particulier, dan is het weer niet nodig. Snapt u het nog? Wat staat nou centraal? Duurzaamheid en informatie over energieverbruik of de inrichting van het verkoopproces? En is er nog sprake van enige proportionaliteit als een notaris zou worden verplicht een verkoop te boycotten als een documentje niet aanwezig is.

Noodzaak
Als u vraagt naar de energierekening van een huis, heeft u direct een prima indicatie over het verbruik. Kost weinig en levert veel informatie op. Dat is de redenatie die veel consumenten hebben. Daar heb ik wel gevoel bij. En de eisen zouden nog verder gaan. In alle uitingen over het huis zou het EPA nummer gemeld moeten worden. Ik weet van onze Belgische collega’s, dat daar zelfs op de V-broden het certificaat nummer moet worden gemeld. Ook voor het V-bord voor een appartement op de zesde verdieping van een flat. Hoezo bureaucratie, hoezo administratieve lastenverlichting?

Gevolg
Wat nu echter wel gebeurt is dat Nederland EU wetgeving welke in 2008 is aangenomen en allang had moeten worden ingevoerd naast zich neerlegt. Dat is natuurlijk op termijn niet houdbaar. Het is dus afwachten welk konijn er straks uit de hoed komt. Want hier zijn we nog niet vanaf, dat is zeker.

Ed

1 opmerking:

  1. Eindelijk een wijs besluit door deze onzin af te afschaffen. Laat een energieleverancier of een isoleer- of insatiebedrijf dit bekostigen en niet voor consumenten die hier niet op zitten te wachten. Voor diegene die wel interesse hebben om de woning te isoleren het advies om even te googelen wat kosteloos kan. Als klap op de vuurpijl voor diegene die toch willen meewerken aan déze onzin, zichzelf even moeten afvragen dat voor de bedragen die er voor staan geen deskundig rapport verstrekt kan worden. Wanneer toch op den duur dit moet doorgaan. Doe het dan voor iedereen en betaal het bijvoorbeeld uit WOZ inkomsten en beloon daarna.
    Ach waar maak ik me ook druk om. Heb zelf in ieder geval mijn certificering verscheurd. Jammer van de paar duizend euro die de opleiding koste.

    BeantwoordenVerwijderen