vrijdag 25 januari 2013

Politieke keuzes

Binnen de Haagse perikelen is het op dit moment rode oortjes. De Eerste kamer lijkt behoorlijk op ramkoers te liggen met Minister Blok, nu deze niet voornemens is om ook maar een millimeter te wijken inzake de plannen voor de woningmarkt. Op zich wel bijzonder. De EK is de kamer van reflectie, deze houdt zich bezig met wetgevingskwaliteit en toetsing. Daar wordt geen politiek bedreven, was lang het credo.

Wijziging
Maar de EK is nu van mening dat de minister meer lucht moet scheppen op de woningmarkt, door meerdere maatregelen. Een die vandaag speelt is het totaal aflossen van de hypotheekschuld in 30 jaar. Plannen gingen op om dit even in de luwte te zetten, 50% aflossen in 40 jaar. Kan ik me iets bij voorstellen.

Klap op klap
Waarschijnlijk heeft u ook net uw loonstrookje gezien, daar worden de meesten niet vrolijk van. De koopkracht holt achteruit, mijn conditie is helaas niet zo goed als het indrukwekkende tempo waarin dit gebeurt. Tel daarbij op extra eigen risico in ziektekosten, verhoging BTW, extra energiebelasting, verhoging gemeentelijke belastingen, inflatie en ga zo maar door, dan weet je een ding zeker. De knip blijft dicht. Voor zover het al nut heeft om deze open te doen, want een lege knip of een dichte, da’s hetzelfde.

Huis
Dat het voor de overheid goed is als er afgelost wordt (lees steeds minder hypotheekrenteaftrek moet worden uitbetaald)  is te begrijpen. Dat een gezonde financiĆ«le positie van woningbezitters wenselijk is, is helder. Dat opbouwen van vermogen via het eigen huis goed is lijkt mij vanzelfsprekend. Maar dat de woningmarkt op slot zit en dat de overheid hierdoor miljoenen of zelfs miljarden misloopt is toch ook een feit. Geen huizen verkoop of bouw is oplopende werkeloosheid, gebrek aan inkomsten via de (beperkte) verhuisboete, via de BTW inkomsten, via grondexploitatie door gemeenten, via leges, noem maar op.

Eerste Kamer
Het verzoek van de EK is dan ook te begrijpen en de starheid van de bewindsman is wel stoer, maar is het ook wenselijk? Want als je over een periode van 30 of 40 jaar kijkt, en de azijnproducenten onder ons zullen het hier niet mee eens zijn, dan zal je zien dat de inflatie, de waardestijging van onroerende zaken en de loonontwikkeling de overblijvende schulden marginaliseren. Ook als er na 40 jaar nog 50% van de hypotheekschuld over is. dat heeft tegen die tijd waarschijnlijk de waarde van een luxe vakantie. Dus enige coulance en wijsheid is wel gewenst!
TGIF,
Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten