Vanuit de accountancy wordt op dit moment aandacht gevraagd voor de positie van de taxateur, met name daar waar deze waarderingen levert welke opgenomen dienen te worden in de jaarrekening van (beursgenoteerde) bedrijven. Dat is niet iets van deze week, maar een proces wat vorig jaar begonnen is. Het debacle rondom SNS Property Finance zet deze discussie weer op scherp, wat per definitie niet een slecht iets is. Opvallend hierbij is dat er zeer veel waarde wordt gehecht aan het vakwerk van de taxateur, maar er worden wel een paar kritische kanttekeningen gesteld.
Compliance
Een aantal aspecten dienen centraal te staan bij het werk van de taxateur: onafhankelijkheid, transparantie, professionaliteit en toetsbaarheid. Dat het woord integriteit hier niet bij staat is omdat dit een vanzelfsprekendheid is, dit is de basale voorwaarde voor de uitoefening van het vak. Deze kenmerken bij de werkzaamheden van de taxateur zijn niet vrijblijvend, meer en meer wordt er “evidence based proof” gevraagd aan de taxateur: laat maar zien op welke wijze je deze randvoorwaarden garandeert.
Voorwaarden
De tijd dat een taxateur een waarde kon afgeven en deze op zijn blauwe ogen werd geaccepteerd is verleden tijd. Inzage in rekenmethodiek, bewijsvoering van parameters, volledigheid in rapportage en collegiale toetsing inzake uitkomsten en werkwijze zijn gangbare begrippen aan het worden. Ook inzake de onafhankelijkheid is er een verschuiving gaande. Is het mogelijk om zowel als taxateur als makelaar werkzaam te zijn in het (commerciële) vastgoed? Het antwoord is nee, maar wel met een voorbehoud.
Onderscheid
Er is namelijk één groot verschil tussen de makelaar en de taxateur. De taxateur dient onafhankelijk te zijn, de makelaar per definitie niet. De taxateur stelt zonder last of ruggenspraak de waarde vast, ongeacht zijn opdrachtgever. Terwijl de makelaar zijn diensten aanbiedt vanuit het belang van de opdrachtgever, diens belangen dienen centraal te staan. Betekent dat een makelaar niet kan of mag taxeren? Nee, dat kan prima in een en dezelfde persoon vertegenwoordigd zijn, maar de onafhankelijkheid dient wel gegarandeerd te zijn.
Gevolg
Vanuit deze gedachte gaan er dan ook stemmen op om de certificering voor (bedrijfsmatig) taxateurs en makelaars los van elkaar te koppelen. Van de makelaar worden nu eenmaal andere vaardigheden, competenties en kennisaspecten verwacht dan van de taxateur. Waar de makelaar een sterke focus heeft op de relatie, het commerciële proces en de marketing aspecten, zal de taxateur veel meer een focus hebben op de intrinsieke onderdelen van het vastgoed, de technische aspecten en de waarderingsgrondslagen. Gesimplificeerd: de een is mens gericht en de ander is object gericht. En als je goed kijkt, zie je ook vaak een ander soort mens. Iemand die alleen taxeert of iemand die alleen makelt, het zijn andere persoonlijkheden.
Uniciteit
Makelaar en taxateur zijn gelijkwaardige professionals, maar geen gelijken. Beiden zijn unieke beroepen, die uniciteit kan in een persoon vertegenwoordigd zijn, maar dat hoeft niet. Het initiatief om een certificerende splitsing te maken tussen de professie makelaar en taxateur is dan ook een logische. Het is namelijk vreemd dat als je als makelaar wilt voldoen aan de kwaliteitseisen van een certificerende instelling, dat je dan moet voldoen aan de exameneisen van de taxateur. Een separate certificering voor makelaars: doen!
TGIF,
Ed
Alle opmerkingen zijn verdwenen Ed?
BeantwoordenVerwijderenCensuur?