dinsdag 21 december 2010

Sparen?

Links en rechts vliegen op dit moment plannen, proefballonnetjes en voorstellen door de lucht inzake hypotheken en de woningmarkt. Je komt bijna niet meer aan werken toe als je het allemaal wilt lezen, maar wel goed om allemaal te volgen. Vanuit een internationale scope wordt gesteld dat de hypotheekstatus in Nederland een risico factor aan het worden is. Het IMF zou daar graag correcties in willen zien.
Aflossingsvrij
Met name het aflossingsvrije hypotheekproduct wordt als een doorn in het oog gezien. Ik heb daar wel wat gevoel voor. Je kan je zelfs afvragen of er nog wel sprake is van het kopen van een huis met een aflossingsvrije hypotheek. Is dit eigenlijk niet hetzelfde als huren? Koop heeft toch minimaal de progressie in eigendom in zich, maar bij aflossingsvrij krijg je nooit een eigendom op het object.
Tophypo’s
Daarnaast wordt het tophypotheek gebeuren als riskant gezien. Ook hier kan ik me wat bij voorstellen, met name als het een aflossingsvrije tophypotheek is. Dan wordt het wel erg speculeren op waardestijging. Maar goed, ik ben geen hypotheekspecialist, maar dat er vanuit de “balanspositie van de BV Nederland” zo naar wordt gekeken kan ik me voorstellen
Mening
Er worden op dit moment veel voorstellen gelanceerd, die allemaal risicomijdend zijn. Risicomijdend voor de financier, voor de consument, voor de markt, voor NHG. Maar dreigt deze risicomijding niet door te slaan? Moeilijk om daar een balans in te vinden, een academische discussie dreigt al snel. Het kan ook zo zijn, dat de toch als diep bevroren markt helemaal niet meer in beweging te krijgen is. Aan de andere kant, makelaars en taxateurs hebben ook belang bij een solide markt op langere termijn.
Ooit
Wat wel een punt is, is het eigen vermogen. Toen ik mijn eerste huis kocht, vroeger, was het toch vrij gebruikelijk om eerst te sparen, een eigen bedrag in het huis te stoppen. En de eerste paar jaar zat vakantie er gewoon niet in en een nieuwe auto was een droom. Maar vandaag de dag neemt men lachend een aflossingsvrije tophypotheek, een PL voor een auto, boekt men de vakantie nu en betaalt men in 2012 en wordt de hele inrichting bij Wehkamp op afbetaling gekocht. Ook dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling.
Maatregelen
Dat er maatregelen komen is evident. Welke het worden is nog even afwachten. Maar in ieder geval, als ik mijn eigen kinderen zie, die zou ik toch adviseren om nu al te beginnen met sparen. De overcreditering zoals nu bestaat heeft geen toekomst meer. En misschien is dat maar goed ook.

Ed

2 opmerkingen:

  1. Hoi Ed,

    Denk dat je helemaal gelijk hebt. De schaal richting overcreditering was wel erg ver doorgeslagen, met de kredietcrisis (of beter gezegd schuldencrisis) als gevolg.

    Nout Wellink (DNB) heeft overigens al eens voorzichtig gezegd dat de aflossingsvrije tophypotheken in ons land niet zo ver van de status 'subprime' af zitten.

    En dan wordt er weer erg ver doorgeschoten in de andere richting, dus risicomijdend zoals de austerity measures die je in heel Europa ziet. Zal ook zijn gevolgen hebben, maar het zal in elk geval geleidelijk aan gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ed,
    Ik vraag me af waar de roep om maatregelen toch steeds weer vandaan komt. Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat we om de consument te beschermen steeds meer beperkingen, regeltjes en voorwaarden creeren. Om er zeker van te zijn of iedereen zich wel aan deze regeltjes en voorwaarden houdt hebben we een toezichthouder.
    De kosten voor dit toezicht worden weer doorbelast aan de consument, dus steeds vaker vraag ik me of we hier in de financiële wereld en de vastgoedwereld op de verkeerde weg zitten. Immers op de consument te beschermen tegen te veel betalen laten we hem (indirect) meer betalen. Zijn de goede dan weer niet de dupe van de kwaaien? Natuurlijk moet er een vangnet zijn om gedupeerden te helpen. Maar is het niet zo dat de meeste gedupeerden slachtoffer zijn van hebzucht? Een zo groot mogelijk huis tegen zo laag mogelijk kosten. Dat is wat de consumnet wil. Het gevolg van deze vraag is dat de markt financieringsconstructies bedenken die dit soort wensen mogelijk maakt. Moeten we misschien niet eens het vangnet weghalen?
    Wat kan de politiek, de brancheorgisaties en de makelaar doen om paal en perk te stellen aan hebzucht?
    Net als jij zal ook ik mijn kinderen adviseren om vroeg te beginnen met sparen. Immers Gezond verstand begint bij de consument zelf. Als deze zijn wensen niet bijsteld naar een reëel niveau hebben ale maatregelen m.i. geen zin. Ik ben er nl. van overtuigd dat nieuwe regulering ook weer nieuwe mazen en dus nieuwe constructies met zich mee zulen brengen. Ook dat zal weer nieuwe "slachtoffers" met zich meebrengen.

    BeantwoordenVerwijderen