vrijdag 10 juni 2011

Internationale appels en peren

In de discussie over de hypotheekrente aftrek wordt vaak verwezen naar het buitenland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk worden daarbij als uiterste voorbeelden aangehouden. Zweden ging in 1991 ‘Cold Turkey”. Was daar voorheen 90% van de rente aftrekbaar bij zonsondergang, toen de haan weer kraaide was het 30%. 1991 was ook het jaar, vrij kort na invoering van deze regel, dat Zweden in een mega recessie dook. Of er causaal verband is, daar zijn de geleerden nog niet over uitgevochten. Dat het een basis en van mega invloed is geweest is duidelijk. Jarenlang heeft de Zweedse economie fors achtergelopen op de rest van Europa.
Engeland
De Engelsen zouden het beter aangepakt hebben. Vanaf 1979 is men daar begonnen met stapje voor stapje de koe minder melk te laten geven, eerst aftoppen en vervolgens beetje bij beetje het tarief van aftrek verlaagd, totdat in 2000 het beestje helemaal droog stond. Voorstander van de afschaf van de HRA roemen altijd dat dit een strak plan was en de juiste aanpak.
1999
In 1999 werkte ik nog internationaal, ik verschoof toen net van een werkgever in La Jolla, California naar een werkgever in Cincinnati, Ohio. Ik werd directeur voor Europa en wij hadden ook een kantoor in de UK, waar ik elke twee weken was. Bristol, Wales. Ik kan mij die tijd nog goed herinneren, want meer en meer zag je in die periode huizen te koop staan en zo rond eind 2001 was het aantal ongekend. Er stonden, geen huizen te koop, geen straten, nee complete dorpen. Ook toen was er een terugval (de aanslag op de Twin Towers plus de internet bubble), maar de woningmarkt heeft in de UK wel degelijk zware klappen gehad.
2011
Vandaag de dag dreigt wonen in de UK onbereikbaar en onbetaalbaar te worden. Om u een idee te geven. In 1983 toen de eerste stappen voelbaar werden was de gemiddelde prijs van een huis circa €23.000 in het VK. Vandaag de dag is dat circa €155.000, terwijl de inflatie echt geen 700% is geweest. Hoezo prijsopdrijving door HRA? De gemiddelde leeftijd van een woningkoper in Engeland is nu nog 37 jaar ( starter op je 37e!) en de verwachting is dat, door de onbereikbaarheid dit op korte termijn oploopt naar boven de 40. Met name de eis om minimaal 10% van de waarde direct zelf op te hoesten nekt velen. Terwijl in het VK het eigen huis als pensioen voorziening wordt gezien.
Vergelijk
Wat dat betreft, als je internationaal wilt vergelijken, neem dan de VS. Hypotheekrente is daar vrijwel volledig ‘tax deductible’ maar gemaximeerd tot circa een miljoen dollar. Maar, doordat het stelsel van sociale voorzieningen daar geheel anders is en de overheid op afstand staat (met alle negatieve gevolgen van dien), is de inkomsten belasting laag en de invloed van HRA ook laag. Een voorbeeld van instandhouding van HRA en een flat taks systeem zou voor de NL markt wel eens een goede kunnen zijn.
TGIF,

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten