dinsdag 21 juni 2011

Monetaire economie en de huizenmarkt

Doorgaans heb ik overdag Radio 1 op de zender staan, de nieuws en actualiteiten zender. Bij sommige internationale zaken zet ik ook wel eens de BBC op de zender, om eens wat andere inzichten te horen dan de Polderlandse. Helemaal als je een interview kunt volgen van een monetair econoom die zijn visie weergeeft op de invloed van de Griekse situatie op de woningmarkt. Dan zijn mijn oortjes gespitst.
Oei
Nou is monetaire economie een complexe materie waar ik mijzelf zeker geen specialist in acht, maar hier kwamen toch wat leuke gevolgtrekkingen naar voren. Helemaal na het zien van de documentaire gisterenavond op de NPS / VPRO over de Griekse status Quo. Kort samengevat was zijn mening dat de Griekse situatie uiteindelijk een positieve invloed heeft op de UK woningmarkt.
Vraag en aanbod
De redenatie was eigenlijk heel basaal en causaal. Richting Griekenland is er in feite sprake van het rondpompen van fictief geld. Het zijn onderlinge tegoeden en schulden die op papier heen en weer worden geschoven, maar waar er sprake is van een cirkelredenering. Ik krijg geld van jou, dus ik leen je geld om mij terug te betalen, waarna ik nog meer geld van jou krijg. En als we dat allemaal richting elkaar doen, gebeurt er niets. Behalve dan aan het einde van de kraan, daar drupt het niet, maar giet het verliezen.
Lenen en uitlenen
Echter, door het rondpompen van al deze schulden, ontstaat er terughoudendheid in het aangaan van financiƫle verplichtingen, men is minder geneigd om te lenen. Aan de andere kant, is men ook minder geneigd om uit te lenen, men wil wel zeker weten dat nieuwe verplichtingen wel worden voldaan. Hierdoor ontstaat er een zichzelf versterkend effect, waardoor lokale economieƫn, die niet meedoen met het fictief rondpompen, een tegengesteld effect krijgen. Er wordt minder geleend en meer gespaard. Doordat er meer wordt gespaard, is er meer aanbod van geld voor de banken en zakt uiteindelijk de rente. Maar door het wegvallen van de vraag naar geld, wordt het uitlenen ook nog eens extra goedkoper. Op termijn. De wal zal het schip vrij snel keren
Nederland
Ik voel wel wat bij deze theorie. Ook hier zijn de banken steeds voorzichtiger. Basel 3 wordt volgens mij wel zeer sterk in het vaandel gehesen op dit moment. Lenen aan startende ondernemers, gebeurt nauwelijks. Lenen voor starters op de woningmarkt: idem. De vraag naar huizen zakt in, iedereen blijft zitten waar ie zit. Hypotheken worden nauwelijks meer afgesloten en we sparen ons een bult. Zelfs een vandaag geplande beursgang van een kankerresearch bedrijf, gehoopte ophaalactie €75 mio, werd afgeblazen wegens het slechte cash moment. Iedereen pot op en de kluizen spatten uit elkaar.
Banken
En wat moeten de banken op enig moment met al dat geld? De muren behangen? De Japanse strategie volgen en 0% rente leningen afsluiten, die niet worden afgenomen? Dat er op enig moment iets zal gebeuren met al die cash leek me logisch. Maar dingen die logisch zijn, zijn vaak te mooi om waar te zijn. Dus ik ben benieuwd of er iets met de rente gaat gebeuren. Of het vraag en aanbod principe gaat werken of het Leidseplein effect. Doordat er minder terraszitters zijn, daalt de omzet. Dus verhogen we de prijzen van de pils, zodat we de omzet alsnog halen. Dus komen er nog minder terraszitters. Totdat je in je eentje op een terras zit met een Freddie die €15 per glas kost. We gaan het zien.

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten