dinsdag 12 juli 2011

Bedrijfsmatig Vastgoed

De goed ingevoerde collega’s onder ons zullen nauwlettend de ontwikkelingen volgen bij VastgoedCERT inzake de opsplitsing van de Kamer Wonen/MKB. In het kader van kwaliteitsbewaking en transparantie wordt bestudeerd om het bedrijfsmatig MKB gedeelte over te hevelen naar de Kamer BV. Het specialisme Wonen zou zich dan in het geheel niet meer richten op Bedrijfsmatig Vastgoed, maar dit zo het exclusieve domein worden van de BV man of vrouw.
Toejuichen
Wij zijn voor elk initiatief wat de kwaliteit en met name de zichtbaarheid van de kwaliteit van gecertificeerde taxateurs vergroot of verstevigd, daar heeft de markt behoefte aan. Maar certificering is geen doel op zich, het is een middel om de deskundigheid van de ingeschrevenen te waarborgen. Om deze reden dient er dan ook zorgvuldig omgegaan te worden met deze casuïstiek en dient het belang van de taxateur, de professie centraal te staan. En daarvan afgeleid de opdrachtgever.
Splitsing
In de nieuwe gedachtengang zou er binnen de Kamer BV van Vastgoed een tweedeling komen, een 80-20 regel. Voor het ’standaard’ bedrijfsmatig vastgoed, zou een ieder zich kwalificeren, maar er zou ook een Champions League BV komen, waar de super gespecialiseerde collega’s ingeschreven zouden worden. De collega’s die zich met het hele grote of hele specifieke vastgoed bezighouden. Op zich is dit ook een goed plan en is dit toe te juichen, de opdrachtgever weet zo bij wie zich te melden en bij wie niet.
Praktijk
Maar, wat wel van belang is, is om naar de dagelijkse praktijk te kijken. Als je dit gaat doen, dien je natuurlijk wel rekening te houden met de belangen van de huidige ingeschrevenen. Alle collega’s die nu bij Wonen/MKB ingeschreven staan, hebben bewezen over de benodigde competenties en kennis te beschikken. Immers, bij de praktijktoets zijn ze geëxamineerd op een bedrijfsmatig object. Men is dus en bevoegd en bekwaam, dus kan in praktijk deze vaardigheden toepassen. En in de dagelijkse praktijk is de lokale taxateur ook een allrounder, die een breed kennisdomein kan toepassen.
Examenbureau's in leven houden
Maar, sommigen geesten menen dat als je het MKB gedeelte bij de Wonen/MKB taxateur gaat weghalen en onderbrengen bij de Kamer BV, dat je dan diezelfde Wonen/MKB taxateur niet zomaar zijn werk meer kan laten uitvoeren, dat deze zich dan moet inschrijven in de Kamer BV en, let op, dat deze dan een examen moet gaan doen. Hé, dat is vreemd. Al jaren lang, na bewezen examens, doe je je werk als taxateur naar tevredenheid. Dan komt er een administratieve procedure en zou je ineens middels een examen moeten aantonen dat je je werk goed doet. Nu hebben de exameninstituten ook geld nodig, dat snap ik wel, maar niet op deze wijze.
Parallel
Toen ik mijn rijbewijs haalde, kreeg ik automatisch mijn rijbewijs B/E. Het E-gedeelte was voor de aanhanger of de sleurhut. Later heeft men bedacht dat het beter is om dat te toetsen, kan men dat wel. In mijn geval niet onterecht overigens. Maar niemand heeft mij opgeroepen voor een extra examen. Mijn rijbewijs bleef gewoon geldig, het E-tje staat nog steeds afgestempeld en bochtje achteruit met de aanhanger lukt nog steeds niet.
Kamer BV
Zo zou het ook met de opsplitsing Wonen/MKB moeten. MKB onderbrengen bij BV? Prima! MKB het domein van de BV gecertificeerden? Prima. Maar die collega’s, die al jaren bezig zijn met kleinschalig BV en die alleen in Wonen zitten, zouden wel op basis van portfolio (ECV, eerder verworven competenties) in moeten kunnen stromen in de kamer BV van VastgoedCERT. Die hebben al bewezen kennis, kunde en ervaring te hebben, die moet je niet lastig gaan vallen met extra kosten, tijd en energie om gewoon datgene te doen waar ze goed in zijn: taxeren.

Ed

4 opmerkingen:

  1. Ik sluit mij volledig aan bij dit artikel. Ik ben sinds 2006 lid van de kamer Wonen/ Mkb maar houd mij in de praktijk nagenoeg alleen bezig met Bedrijfsmatig Vastgoed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ed,

    Spreek je jezelf nu niet enigszins tegen? Je geeft aan dat het eigenlijk onterecht is dat je een B/E rijbewijs hebt, je beschikt niet over de juiste kennis/kunde voor die E.
    Dat zal niet alleen voor jou gelden, maar voor meer Nederlanders die de E in de schoot geworpen gekregen hebben. Onveilige situaties kunnen het gevolg zijn.
    Het zou dus, achteraf bekeken, helemaal zo gek nog niet geweest zijn om de E te laten vervallen bij het vernieuwen van je rijbewijs (na invoering van die wijziging betreffende E achter B) om er van verzekerd te zijn dat alleen zij die ook daadwerkelijk met een beste aanhanger achter de auto kunnen rijden de E bezitten.

    Hoe zou dat dan hier anders zijn? Ik zeg niet dat iedereen nu pardoes weer examen moet doen. Toch vind ik het niet verantwoordelijk om iedereen maar zo even 123 over te hevelen. Dit is toch een geweldig moment om de kwaliteit van de beroepsgroep te verbeteren? Niet iedere taxateur heeft al bewezen de juiste kennis, kunde en ervaring te hebben.

    Je argument dat dit niet gepaard moet gaan met extra kosten, tijd en energie deel ik. Er valt vast wel wat slims te bedenken waardoor de overgang soepel is, zonder (overdreven) kosten en met behoud van kwaliteit. Omdat ik weet dat jij kwaliteit van de beroepsgroep hoog hebt staan, lijkt me dit een uitgelezen kans om de lat net iets hoger te leggen zodat klanten krijgen waar ze voor betalen: een extreem goede taxatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even deze blog gemist,
    Ik had zo'n 40 jaar geleden mijn Iraanse rijbewijs omgewisseld vor een Nederlands B?E kon toen nog. Was uiteindelijk rijdend deze kant uitgekomen. Toen wij twee jaar terug een caravan kochten hebik toch een les genomen omdat ik wel het diploma maar niet de vaardeheid had. Els taxateur en opleider moet ik constateren dat veel gecertificeerden Wonen/MKB niet (meer) over de kennis en de vaardigheden beschikken om niet woningen te taxeren

    BeantwoordenVerwijderen