De woningmarkt in Nederland is niet geheel een rationele markt. Een ieder die vandaag de meest recente publicaties heeft gevolgd over de bewegingen op de markt zal dit herkennen. In principe staan vrij veel indicatoren op groen voor aanschaf van een huis, toch zijn de consumenten het tweede kwartaal erg terughoudend geweest. Het aantal transacties was laag.
Dynamiek
In principe rust de woningmarkt op een aantal fundamentele factoren, de drie meest invloedrijke zijn de betaalbaarheid van woningen, de beschikbaarheid van woningen en de bereidheid van consumenten om over te gaan tot aan- of verkoop. De drie B’s. Als je vrij klinisch kijkt naar de markt op dit moment, ziet her er goed uit.
Beschikbaarheid
Dat dit fundament prominent aanwezig is lijkt mij evident. Er zijn op dit moment circa 200.000 potentiƫle kopers op de markt actief. Dat zijn die mensen die hun huis op dit moment te koop hebben staan. De kans is natuurlijk zeer groot dat een ieder die zijn huis nu te koop heeft staan, er toch weer voor kiest om ook na verkoop een dak boven zijn hoofd te hebben. De wens om onder een brug te slapen, met een winkelwagentje rond te lopen of een kartonnen doos te betrekken is vrij gering. De keuze is reuze op dit moment, de kopers kunnen kiezen wat ze willen. Beschikbaarheid is geen probleem.
Betaalbaarheid
Ook hier zijn geen rode stoplichten op dit moment t in overvloed aanwezig. De hypotheekrente is nog steeds laag, huizen zijn de afgelopen 24 maanden zo een 8-10% in prijs gedaald. Okay, de banken zijn terughoudender, financiering is wel wat moeilijker, maar zeker niet onoverkoombaar. Een stukje eigen vermogen investeren kan geen kwaad en is niet slecht. Er is geen zicht op massa ontslagen, er is geen grootschalige werkeloosheid, de angst voor de double-dip lijkt meer en meer op de achtergrond te komen.
Bereidheid
Blijft dus het sentiment over. De maatregel van vorige week inzake overdrachtsbelasting kan wel eens het zetje zijn wat twijfelende consumenten nodig hadden. Waarschijnlijk start dit het eerst aan de onderkant van de markt en zal dit de komende maanden een opwaarts effect hebben. De eerste kleine dominosteentjes moeten beginnen te vallen, voordat het echte cascade effect kan gaan optreden.
Cry wolf!
Maar, na het knallen van de kurken en het lopen van de polonaise in het feestgewoel, is natuurlijk een voorzichtige blik wel wenselijk. Zo ook vandaag de berichtgeving van de ECB. De rente wordt toch weer een kwartje omhoog gebracht. En met de rente is het net zo als met de oliekoersen en de benzineprijzen. Dollartje per vat omhoog, dubbeltje erbij aan de pomp. Dollartje omlaag per vat en je merkt niets. De kans dat de komende dagen de hypotheekrentes weer wat gaan oplopen is niet ondenkbaar. Dat mijn spaarrekening er iets van merkt, ik weet het zo net nog niet. Het is dus hopen dat er niet al te veel van dit soort incidentjes gaan volgen, want het evenwicht is broos en we moeten koesteren wat we hebben.
Ed
Geen opmerkingen:
Een reactie posten