Heerlijke avondje is gekomen, zo zal menig makelaar en taxateur zich op dit moment voelen. Het door dit kabinet voorgestelde beleid inzake de overdrachtsbelasting verdient uiteindelijk toch wel een pluim. Chapeau! Het kan natuurlijk altijd beter, dat weet ik ook wel, maar in mijn ogen ligt er een resultaat wat voldoet aan het overgrote merendeel van alle lobby acties die de afgelopen maanden zijn gevoerd richting ministeries, fracties en kamerleden.
Rupsje nooitgenoeg
De azijnzeikerds onder ons hoorde ik vandaag al weer verzuchten "waarom geen afschaffing?" Maar kop op, laten we wel reëel blijven. Er ligt nu een voorstel wat aan veel, heel veel voorwaarden voldoet. Er is sprake van een forse incentive voor consumenten, een prikkel om over te gaan tot aankoop. Een verlaging van 4%, uitgaande van een gemiddelde prijs in Nederland van circa €240k betekent toch als snel een besparing van circa €10k.
SMART
Het is een specifiek voorstel, met een meetbaar resultaat. De acceptatie graad voor consumenten lijkt mij evident, het kan net dat steuntje zijn voor de twijfelaar om nu wel actie te ondernemen. Door het grote aanbod van te koop staande woningen is het realiseerbaar om nu toe te slaan, maar de belangrijkste prikkel zit hem toch wel in het tijdsgebonden aspect. De verlaging wordt voorgesteld voor een periode van één jaar én met terugwerkende kracht vanaf 15 juni. Dat is mooi, hiermee wordt een horizon geschetst.
Tijdsgebonden
Juist deze beperking maakt het geheel interessant. Het voorkomt dat mensen overhaast besluiten moeten nemen en onder druk worden gezet. Maar aan de andere kant voorkomt het ook dat consumenten te afwachtend blijven, de sense of urgency tot actie wordt verankerd. De aankoop van een huis kan natuurlijk in een paar dagen, maar doorgaans is het een traject van enige maanden, uit en thuis. En met name de terugwerkende kracht vanaf 15 juni creëert rust en draagvlak. Ik snap de oproep van een andere organisatie om overdrachten vandaag maar te cancellen dan ook niet.
Scenario’s
Het is en blijft natuurlijk afwachten wat er gebeurt. Bij een flitspeiling van de NOS onder 15.000 panelleden gaf 78% aan de maatregel toe te juichen. Ook het wisselgeld klinkt goed. Het verlies aan inkomsten van overdrachtsbelasting, als deze al gaat ontstaan, wordt niet afgewenteld op de consument. Een deel wordt verhaald via de bankenbelasting. De krokodillentranen direct vandaag van de NVB over de arme banken zijn in mijn ogen onterecht, lees de winstcijfers van banken de afgelopen weken. Een ander deel gaat via de versobering van de spaarloonregeling. Ook dat kost geen echt geld, dat scheelt fictieve winst.
Dus
Dames en heren, het lijkt een ‘too good to be true’ scenario, maar het lijkt erop dat Rutte I uiteindelijke toch daadkrachtig en marktgericht handelt. Het proces kon beter, de timing is te laat, maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Weekend, u mag er van mij op proosten!
TGIF,
Ed
Sinterklaasrijm Donner
Rutten daadkrachtig? Gewoon een premier in paniek met een hijgende gek Donner in z'n nek. Let op! deze maatregel haalt niets uit. De nood op de woningmarkt heeft niets te maken met een paar procentjes overdrachtsbelasting maar meer met de jarenlange prijsopdrijving van de NVM en een dolgedraaide AFM.
BeantwoordenVerwijderenWaarom met terugwerkende kracht tot 15 juni en geen 1 juni? De datum 15 juni zorgt bij mij voor onrust. Ook omdat mijn akte op 1 juni is gepasseerd. Stimulerende maatregelen prima maar dan wel vanaf afkondiging maw 1 juli. Bij het afschaffen van het pc privé-project was er ook geen overgangsperiode....
BeantwoordenVerwijderenIk heb naar een vraag tw: Welke "interegere" belangen er spelen met de datum van 15 juni. Welke leden van dit kabinet of aanverwanten heeft een hypotheekakte laten passeren in de periode tot 15 juni?