woensdag 7 maart 2012

Kind van de rekening

Ik kreeg een belletje doorverbonden van een makelaar die geen lid was bij ons met een vraag, of ik haar te woord wilde staan. Uiteraard! Of wij, als zij lid van ons was geweest, iets voor haar hadden kunnen doen? Dan moet je natuurlijk eerst weten wat er aan de hand is, dus kom maar op met het verhaal. Wat was het geval?
Verkoop
Ze had een huis in de verkoop genomen van een stel wat het huis moest verkopen in verband met ontslag en had hiervoor keurig netjes een opdracht tot verkoop laten maken. Na bijna een jaar werd eindelijk het huis verkocht, welleswaar fors lager dan de vraagprijs, maar toch verkocht. Na het transport eerder in februari zat zij hoopvol op de centen van de notaris te wachten inzake de factuur die was ingediend, maar er kwam niets. Wat bleek? De opbrengst was lager dan de hypotheek, er viel niets uit te keren door de notaris.
Incasso
Uiteraard was er contact geweest met de klant, de opdrachtgever, maar die vertelden dat ze de rekening niet konden betalen doordat ze achterbleven met een forse restschuld. En de eigen middelen waren op, dus het zat er helaas niet in dat de rekening betaald werd. Tja, wat moet je dan? Of wij in zo een geval voor een lid iets hadden kunnen doen? Nou was de beste mevrouw geen lid bij ons, dus het betreft een vraag die ik sowieso niet kan beantwoorden, maar ik denk niet dat wij iets kunnen betekenen!
Verkoop
Ik denk niet dat dit een gegeven is wat zeldzaam is en weinig voorkomt. Het is nu eenmaal zo dat u zelf hiervoor toch wel de nodige recherche moet doen voordat u het huis in verkoop neemt, in ieder geval zeker weten wat er voor een hypotheekbedrag open staat ten opzichte van de waarde. Ik ga er eigenlijk vanuit dat elke makelaar dat doet, maar schijnbaar dus niet. Betekent dat u uw handen af moet trekken van elke potentiƫle verkoop met restschuld? In principe als er geen gegarandeerde inkomsten tegen over staan wel, lijkt mij.
Professional
Hoewel het werken als makelaar leuk is en uitdagend, zullen de meeste niet uit hobbyisme het vak uitoefenen. De kachel moet toch roken. Dus dreigt er een verkoop met restschuld, dan lijkt een goede afspraak met de bank of betaling vooraf mij toch wel zeer wenselijk. Want zelf het lidmaatschap van een beroepsorganisatie biedt in deze weinig uitkomst. Van een kale kip…..

Ed

1 opmerking:

  1. Goed verhaal Ed.
    Is in het verlengde als verteld werd door iemand van de BAVAM tijdens een recente regio vergadering van VastgoedPRO.
    Wel goed om e.e.a. te verwerken in de vragenlijst, die we als VGP makelaars hanteren.
    Maar weer wel zodanig, dat er ook een lijst beschikbaar is, die gehecht kan worden achter de koopakte, die door de koper getekend moet worden, en waarop uiteraard de hypotheekinfo niet vermeld staat.
    Een van jullie accountmanagers is hier al van op de hoogte en zou e.e.a. oppakken.
    Succes.
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen