donderdag 12 april 2012

Stagnatie

Het zal nog even duren voor dat het Kadaster met betrouwbare cijfers komt inzake de realisatie van transacties over het eerste kwartaal, maar duidelijk wordt al wel dat deze niet positief zullen stemmen. Hoewel ik van mijn achterban hoopvolle geluiden hoor over belangstelling van potentiele kopers, het aantal daadwerkelijke verkopen blijft uit en blijft achter. Oftewel, het wordt drukker, maar er wordt nog weinig verdiend.
Ontwikkelingen
Wat dat betreft is het inderdaad tijd dat er vanuit het Catshuis berichten komen. De zesde week is inmiddels ingegaan en geruchten gingen dat de onderhandelingen in een cruciale fase zijn gekomen. Ik hoorde MP Rutten melden dat er ‘geen mededelingen worden gedaan over de onderhandelingen’ dus daar worden we ook niet wijzer van. Een helder standpunt over de woningmarkt is toch wel essentieel.
OVB
De kernvragen die er zijn zitten op drie punten: hypotheekrenteaftrek, overdrachtsbelasting en financierbaarheid van woningen. Voor de middelste begint de klok toch steeds harder te tikken. Per 1 juli zou deze maatregel expireren en zouden we weer omhoog gaan naar het oude tarief. Volgens mij een pijnlijk moment. De opleving die er wordt gezien in activiteiten is grotendeels gevoed door de 1 juli datum. Met nog 78 dagen te gaan staan veel consumenten op een tweesprong. Doen of niet doen. De extra korting is dan toch wel erg makkelijk verdiend geld, dus dit kan een stimulans zijn in het aankoopbesluit.
Half vol of half leeg
Maar het aantal transacties valt al zwaar tegen en de terugval ten opzichte van zowel vorige jaar in dezelfde periode als het voorlaatste kwartaal is serieus te noemen. Als door het her-verhogen van de overdrachtsbelasting er nog meer mobiliteitsbeperking komt, dan gat het hard in de markt. Want niet alleen het aantal bouwvergunningen is schrikbarend gedaald, de nieuwbouwproductie is schrikbarend gedaald en ook de bestaande bouw verstart. Er is straks geen sprake van een terugval op de woningmarkt maar een totale dwarslaesie die voor volledige stilstand zorgt.
Gevolgen
Naast het feit dat dit voor een hele sector dramatische gevolgen heeft, is de economische schade die hier uit voort vloeit ook enorm. En dat is nu juist iets wat de BV Nederland nu net niet kan gebruiken. Het is dus wachten op een wijs besluit.

Ed

5 opmerkingen:

  1. U begint het stuk met de suggestie te wekken dat de nvm cijfers niet betrouwbaar zijn maar vervolgens wel voortborduren op de cijfers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @MV: welke suggeste? Welk voortborduren? Laat me raden: je bent lid van de NVM of werkt bij de NVM, toch? Hoezo altijd in de verdediging en hoezo altijd denken dat alles om de NVM draait.
    AJ (zelf overigens werkzaam bij NVM kantoor)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Johan van Boxtel13 april 2012 om 14:37

    @MV
    Volgens mij komt in het hele stuk van dhr. vd Bijl de naam NVM niet 1 keer voor. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de reactie van AJ. Hoe belangrijk denk je te zijn!?
    Maar de suggestie wekken dat de cijfers van de NVM betrouwbaar zijn is ook weer zoiets.
    We weten allemaal dat in het verleden de panden na 3-4 maanden van Funda werden verwijderd om de volgende dag weer te worden geplaatst....zie hier een gemiddelde looptijd van 3 maanden.
    Natuurlijk zegt niemand dit hardop maar toch...betrouwbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan MV ( vermoedelijk NVM-lid)

    Wie de schoen past trekt hem aan.......
    Het wordt tijd dat "jullie" inzien dat het om meer gaat dan een grote broek aantrekken en denken dat je de wijsheid in pacht hebt.
    De meest objectieve cijfers komen van het kadaster of niet soms?
    Probeer eens te denken aan samenwerken met alle makelaars.Het belang is immers hetzelfde: verkopen doet verkopen.
    Het zou een goed idee zijn om ook eens bij je collega's van andere verenigingen te informeren en deze cijfers mee te nemen
    in een visie.
    Overigens vraag ik me af waar uw gewaardeerde voorzitter de "te verwachten " prijsdaling op baseert.
    Zijn uitspraken bevorderen de onrust, vind ik.
    Kortom het wordt tijd om toch maar eens een toontje lager zingen lijkt mij.
    Veel succes met de verkoop en een prettig weekend voor iedereen
    TGIF
    Frank,makelaar in Waalwijk

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik begrijp niet waarom de verlaging van de overdrachtsbelasting een positieve invloed zou hebben op met name starters? Dat geld wat je zogenaamd bespaart geeft het overgrote deel van de mensen toch onmiddellijk weer uit door een duurder huis te kopen dan dat anders mogelijk was geweest? De enigen die er wat mee opschieten zijn de verkopers.

    BeantwoordenVerwijderen