dinsdag 17 april 2012

Verhuur en hennepkwekerijen

Aanstaande vrijdag komt er media exposure over de toename van het fenomeen hennepteelt in verhuurde woningen / huurwoningen. Door de toename van het aantal te koop staande huizen wordt hier meer en meer gebruik (of eigenlijke misbruik) van gemaakt. Ik werd over dit fenomeen vandaag benaderd.
Opvallend
Door de economische omstandigheden wordt het vaker noodzaak om over te gaan tot verhuur van een woning welke in eigendom is. Vaak als noodgreep. Dat dit niet altijd zonder risico is, moge duidelijk zijn. Toevallig berichtte de Krant van Wakker Nederland hier vandaag ook nog over. Onder andere kreeg ik de vraag of het niet vreemd is als mensen voor korte periode een huis willen huren, of dat al niet direct een teken is voor snode plannen. Nee, dat is te kort door de bocht.
Noodzaak
Het aantal mensen wat tijdelijk woonruimte nodig heeft is van alle tijden en van vele oorzaken. Je zal je huis maar kunnen verkopen en voordat je iets nieuws hebt er uit moeten (mogen). Dan is een brug toch niet echt een alternatief en is tijdelijke huur perfect. Of bij echtscheiding, of tijdelijke elders moeten werken voor een wat langere periode. Allemaal reden om tijdelijk woonruimte te huren, al dan niet gemeubileerd.
Rol makelaar
Ook de vraag of het klopt dat hier makelaars bij betrokken zijn, al dan niet bewust, kan maar op een manier beantwoord worden. Ook voor makelaars is de huurmarkt een marktsegment waar men actief in kan zijn. Dus als die markt groeit, groeien ook de activiteiten van makelaars. Dat zijn gewoon communicerende vaten. Dus als er meer hennepkwekerijen in huurwoningen / verhuurde woningen zijn, zullen meer makelaars daar mee geconfronteerd worden. Daarmee is niets gezegd over betrokkenheid. Bij een griepgolf ziet een huisarts nu eenmaal meer griepgevallen. De kern van het probleem is altijd de criminaliteit en de mogelijkheid om geld te verdienen aan drugs (teelt).
Verzoek
Ik kreeg ook het verzoek of wij consumenten, verhuurders kenden die slachtoffer zijn geworden van zo een situatie. Ik gaf aan daar zelf geen voorbeelden van te kennen, maar wel bereid was om eens onder makelaars deze vraag neer te leggen. Kent u consumenten of uit uw eigen praktijk situaties waarbij sprake was van een hennepplantage na verhuur in een woning en bent u bereid daar (anoniem) iets over te melden? Ik breng u graag in contact. Uw reactie kan via ed@vastgoedpro.nl, deze zal vertrouwelijk worden behandeld.

Ed

1 opmerking:

  1. Hallo Ed,

    Ik ben een gedupeerde van dergelijke praktijken. Je kan wat lezen over mijn ervaringen op mijn eigen blog: daar staan diverse zaken, soms wat spottend en/of hilarisch, vermeld. www.janwillemsen.blogspot.com

    Ik ben te allen tijde bereid om verdere informatie te verstrekken. Om van te leren en te helpen voorkomen dat anderen door dezelfde hel heen moeten als wij gedaan hebben. Je zult dit toch zelf moeten doen: van politie en OM hoef je niet veel te verwachten.

    Groeten,
    Jan Willemsen

    BeantwoordenVerwijderen