maandag 14 januari 2013

Aflossen slecht voor de economie?


In Trouw stond vandaag een column van Esther Bijlo, zij schrijft wel vaker of de woningmarkt. Vandaag keek ze naar de rol van de overheid vanuit twee kanten. Op zich altijd goed om zaken van meerdere kanten te bekijken, ook goed om soms even de puntjes aan de buitengrenzen te zetten. Dat levert altijd de beste discussies op. Opvallend om ook de react6ies te lezen welke onder het stuk staan. De gemiddelde Trouw lezer is toch wat anders dan de gemiddelde Telegraaf lezer, aan de reacties te zien.

Vervolg
In vervolg hierop was ook een discussie op de radio te beluisteren vandaag. Hierin werd de stelling geponeerd dat het aflossen van de hypotheekschuld, met name in het momentum waarin dat op dit moment gebeurd, schadelijk is voor het economische herstel. Wel een uitdagende gedachtegang.

Uitgaven
Het komt er in feite op neer dat men maar een keer het geld kan uitgeven. En als men start, al dan niet vrijwillig, met aflossen, dan is dat doorgaans niet voor even. Dat is dan een structureel gegeven. Als men er structureel voor kiest om maandelijks bijvoorbeeld €200 af te lossen, dan kan men simpelweg die €200 niet uitgeven aan andere, consumptieve goederen. En voordat het voordeel van de (extra) aflossingen gaan meespelen op de hoogte van de maandelijkse rentebetalingen, ben je al gauw een paar jaar verder. En al die tijd 'spaart' men wel, maar geeft men niet uit.

Dus
De conclusie was derhalve dan ook dat al dat extra aflossen op dit moment zeer onwenselijk is. Laat consumenten het liever uitgeven aan andere doeleinden, dat stimuleert de economie, met name het MKB segment en dat doet veel sneller de economische bevriezing van dit moment wijzigen. Met als voorbeeld onze ooster- en zuiderburen, waar zowel de economie veel beter floreert als dat de huizenmarkt functioneert. Een boeiende gedachtegang, maar waarschijnlijk tegen het zere been van velen. Niet aflossen om de economie te stimuleren en zo de woningmarkt weer op gang helpen! Het artikel in Trouw kunt u hier lezen.

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten