maandag 12 juli 2010

Bloemetje?

Van een aantal kanten kreeg ik vrijdag en vandaag de vraag of c.q. de opmerking dat VastgoedPRO niet meer op één lijn zat met de collega’s van NVM en VBO inzake het ‘taxatiedossier’. Omdat wij berichtgeving gaven inzake de rechtszaak die morgen dient en onder andere de berichten hierover op dit feuilleton. Of wij de strijdbijl tegen het NWWI weer hadden opgepakt. Een reactie die ik eigenlijk niet zo goed begrijp.
Standpunt
De goede lezer en diegene die inhoudelijk zich echt verdiept heeft, zal weten dat wij nimmer iets tegen validatie hebben gehad of tegen validerende instituten. Wel hebben wij vanaf het begin bezwaar gehad tegen een monopoly positie van één bedrijf, helemaal als dit ook nog eens door brancheorganisaties wordt bestuurd. Daar zit en zat ons bezwaar. Dat is nog steeds zo, dat is altijd zo geweest. Wat er nu gebeurt, heeft in mijn ogen ook niets met het NWWI te maken.
Regels
VastgoedPRO heeft één belang. Wij zijn een beroepsorganisatie, wij komen op voor de professionele belangen van taxateurs en makelaars. Als een taxateur meent dat hij in zijn belang wordt geschaad, staat het altijd vrij om een beroep te doen op ons. Ook als het geen lid betreft, het gaat ons om de professionals en de professie. Ook als een niet-lid onze mening en ons standpunt vraagt inzake professionele standpunten, dan zijn wij bereid om daar duidelijkheid in te geven. Immers, het gaat om het vak, het gaat niet om het lidmaatschap.
Ondersteuning
En deze collega heeft ons gevraagd om onze mening inzake het tot stand komen van de regels inzake invoering van de NHG normen. Als wij onze mening, onze visie, ons standpunt daarin geven, waarom zouden wij dan op ramkoers liggen met de NVM of VBO zoals ik sommigen hoor roepen? Ik denk zelfs het tegendeel, door ook op te komen voor de belangen van iemand die lid is bij een andere organisatie, komen we indirect op voor de belangen van een zusterorganisatie. Een bloemetje verachten we niet, maar om nou kritiek te krijgen op het beantwoorden van een vraag van een collega, om nou kritiek te krijgen omdat we bereid zijn ons standpunt te delen, onze mening te geven, dat verbaasd mij ten zeerste.

Ed

6 opmerkingen:

  1. Bedankt Ed,

    VastgoedPro komt op voor de professionele taxateur, zoals jij vermeld in jou reactie op een vraag van een van onze leden.

    Mijn vraag: moet een professionele taxateur gecontroleerd worden door een net afgestudeerd broekje van een niet vastgoed opleiding???

    Volgens mijn informatie zijn de controleurs bij diverse validatiebureau's ondeskundigen en hebben totaal geen vastgoedopleiding dus alleen maar tekstuele controleurs.

    Een goede taxateur behoeft geen controle want dan heeft onze opleiding voor Register Makelaar en Taxateur ook geen waarde, dan kan je die centen ook in je zak houden.

    Validatie is alleen maar geldklopperij bij onze klanten om een concurrerende brancheorganisatie te spekken (met ongeveer 6000 taxaties in het afgelopen half jaar).
    Voor mij is het belangrijk dat de brancheorganisaties achter hun taxateurs staan en niet met die ondeskundige lui mee kletsen van Validatiebureau's, NHG en WEW.

    Laat alsjeblieft Nout Wellink voor de financiële geldverstrekkers duidelijk één lijn stellen, dat de Brancheorganisaties verantwoordelijk zijn voor hun taxateurs (de brancheorganisatie kan tuchtrecht toepassen voor een taxateur een bank niet) en de regeltjes die de verschillende nu banken stellen van tafel vegen en nieuwe regels opstellen, welke door de brancheorganisaties worden bepaald en niet door de banken. De banken hebben meer verstand van de centen en geen verstand van hoe de taxateur te werk moet gaan.

    Brancheorganisatie VastgoedPro kom op voor je leden (makelaars en taxateurs).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marco van Reeuwijk13 juli 2010 om 00:52

    Een goede taxateur wil met zijn vak bezig zijn. Zojuist weer 3 taxaties uitgewerkt met wederom ergeniswekkende modelwaarderapporten van Calcasa en NBWO. De meeste tijd gaat zitten in verwerpen van uitkomsten van die modelwaardige waardebepalingen, terwijl ik het pand van binnen gezien heb. Taxateurtje controleren is een spelletje dat mij niet lekker zit.
    Een Zoetermeerse NVM-makelaar.
    Marco van Reeuwijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Door NVM, VastgoedPRO en VBO is op 1 april 2010 een advies gegeven aan de NHG om normen aan te passen. NHG heeft dit advies, de aangepaste normen waar ook VastgoedPRO verantwoording voor draagt, integraal overgenomen.

    Alhoewel ik het volledig eens ben met de stelling dat de validatie is doorgeslagen en, in de huidige vorm, slechts schijnkwaliteit en -zekerheid biedt, ben ik van mening dat collega Reiber er beter aan had gedaan om de brancheverenigingen, i.c. de VBO, te dagvaarden. De brancheverenigingen zijn immers verantwoordelijk voor het integraal door de NHG overgenomen advies!

    Volgens de mij ten dienste staande gegevens is er op 1 juli 2010 voor het laatst een gesprek geweest over het punt van de lokale kennis, waar alles nu om draait. Deelnemers waren VastgoedPRO, VBO en NVM.

    Mocht het kort geding, dat over invulling van lokale kennis gaat, in het voordeel uitvallen van collega makelaar-taxateur Reiber, wat ik vurig hoop, dan ontstaat er een interessante situatie.

    Jeroen van Vliet
    NVM Makelaar

    BeantwoordenVerwijderen
  4. RMTers, als onze moederorganisaties in het verleden een strakker ledenvalidatie hadden
    toegepast was het kaf van het koren al gescheiden
    en had de overheid niet behoeven in te grijpen.
    We worden nu gecontroleerd op feiten en niet
    op ons onderbuikgevoel en dat is lastig.
    Misschien moet de taxatievalidatie wat bijgebogen worden maar onze eigen validatie
    hebben we zelf gewoon verknalt, daarom leveren
    we uit onvrede kritiek op een ander.
    een RMT makelaar

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Ed,

    Even los van de inhoud van dit alles, ik vind het getuigen van respect en wijsheid dat je als brancheorganisatie een individu steunt die z'n nek uitsteekt.

    En inderdaad, daarbij gaat het er absoluut niet om of hij wel of geen lid is.
    Chapeau.

    Han Tuttel
    De Scherpe Pen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Idd, chapeau, daar kan Ger Rukker een voorbeeld aan nemen!!

    BeantwoordenVerwijderen