dinsdag 13 maart 2012

Selectief bezuinigen

Onze heren en dames volksvertegenwoordigers en met name de bewindsvoerders buigen zich op dit moment over de bezuinigingen die er moeten plaatvinden bij de BV Nederland. Een miljard meer of minder, maar het zijn er velen. Duidelijk is dat wij wel de broekriem op een volgend gaatje mogen zetten. De begrotingsdiscipline moet aangehaald worden, het was eind vorige maand dat ook Nederland in de hoek stond en zich moest verantwoorden.
Tekorten
Het percentuele tekort is van dien aard dat er extra rondes van bezuinigingen aan staan te komen en met ingehouden adem kijkt men dagelijks naar het nieuws wat vooral niet uit het Catzhuis komt. “All quite on the western front”, de radiostilte wordt wonderbaarlijk goed in stand gehouden. Vanuit belangenbehartiging voor de achterban volgen wij al deze ontwikkelingen nauwlettend. Wat gaat de impact zijn op de woningmarkt, wat gaat er gebeuren met de koopkracht en met name, wat gaat er gebeuren met het consumentenvertrouwen? Onze Belgische vrienden lieten eind vorige week al weten het braafste jongetje uit de klas te zijn en alles op orde te hebben, niks geen begrtingsoverschrijding bij de zuiderburen.
Zwaar
Ik benijd de klus van onze bestuurders in Den Haag niet. Wat er ook uitkomt, het zijn impopulaire besluiten en deze zullen velen raken. Maar leven op de pof dat kan schijnbaar niet meer, ondanks dat een Belgische vertegenwoordiger nog geen twee weken geleden in Buitenhof meldde dat het allemaal wel meeviel in Nederland. Niet zeuren, gewoon even doorvoeren die bezuinigingen en over tot de orde van de dag. Hoppa, met de dag daarop de mededeling dat de EU keihard gaat letten op de begrotingsdiscipline.
Duhhhhhh???
Totdat je de krant op de 13e maart openslaat en gewoon leest dat Spanje de begrotingsregels niet hoeft aan te houden voor 2011-2012, dat komt namelijk net even niet uit. Huh?? Snapt u het nog? Rutte cum suis rekenen zich suf om de schade te beperken voor ons blauwe enveloppen ontvangers en Don Espagnol cum suis mogen de teugels laten vieren en zie maar waar je uitkomt met je tekort.
Adviezen
Maar goed, en wij maar adviezen geven aan de politiek wat te doen en hoe om te gaan met deze problematiek. Soms denk je wel dat gewoon net doen alsof je gek bent en alle regels aan je laars lappen in Europees verband nog het beste is. Ik weet niet of u vorige week het advies van IVBN, NVB en NEPROM hebt gelezen? Zo niet, klik hier. Ik kan me voorstellen dat u niet alles toegezonden krijgt, bij deze hun visie. Komt voor een redelijk deel overeen met de visie van de economen die recent publiceerden , toch wel even de moeite waard om tot u te nemen. Want het is niet te hopen dat extra (onnodige???) bezuinigingen nog meer malaise op de woningmarkt veroorzaken!

Ed

1 opmerking:

  1. Ik zal kort van stof zijn.
    De overheid moest zich diep schamen als je kijkt naar onze buren de Belgen een jaar zonder regering
    En uitkomen op een begrotings tekort van 2,8 terwijl Nederland op 4,5 procent beland, diep triest , zijn Nederlander dan zo passief of gaan wij voor een revolutie.

    BeantwoordenVerwijderen